Alife-Telese Terme

Er hangt een dichte mist als ik om 7,00 uur de deur achter mij dicht trek. Bij de Porta Napoli pak ik de route op. Maar voordat ik de stad uit loop, neem ik eerst bij een bar koffie en een cornetto. In het begin zijn er nog trottoirs maar buiten de stad zijn die er niet meer. Aan de linkerkant lopend kan ik het verkeer zien opdoemen. Het loopt niet ontspannen zo.

Ik ben blij als ik de hoofdweg verlaat om naar een klein dorp Totari te lopen. Er is zowaar een klein barretje, waar ik rond 9.00 uur binnen stap. De aardige jonge vrouw is nieuwsgierig en stelt de bekende vragen. Waar kom ik vandaan en waar ga ik heen. Dit is de levensvraag van iedereen, maar dat is natuurlijk niet zo bedoeld. Ik kom uit Nederland en loop van Rome naar Bari. Dat antwoord wilde ze horen. Het maakt evengoed indruk. De mist is aan het optrekken en er komen mooie bergen tevoorschijn. Bovendien wordt het warmer. Het glooiende landschap wordt voor kleinschalige landbouw gebruikt. Olijven en druiven zie ik het meest, maar ook mais, fruit en graan komen voor. Op de kleine landweggetjes kom ik bijna niemand tegen. Een enkele boer op een tractor, die zo uit een museum zou kunnen komen, groet in het voorbijrijden.

Tegen 12.00 uur ben ik in het plaatsje San Salvador Telesino. Ik hoopte er weer een bar te treffen, maar ik blijf te veel aan de buitenkant. In een picknick park is een restaurant. In het park passeer ik een groep rond een bruidspaar. Ze maken foto’s in het park. Op het terras van het restaurant, dat mooi aan een beekje gelegen is, bestel ik een bord pasta. Ik geniet van de omgeving en het eten. Ondertussen bel ik een adres uit de gids voor een overnachting. De man die opneemt, zegt dat hij gesloten is. De gids geeft ook Hotel del Lago aan, ‘voor de luxe pelgrim’ staat er bij. Dat zal ik dan maar zijn. Via Booking reserveer ik en loop er vervolgens in een uur naar toe.

Een stuurse man die geen andere taal spreekt dan Italiaans brengt me naar de kamer. Een warme douche brengt de spieren weer op orde. Na een uurtje op bed, ga ik er op uit om ergens wat te eten. Bij het meer is alles gesloten. Op een terras van een delicatessenzaak eet ik melanzane. Terug bij het hotel tref ik de man van de ontvangst. Hij is nu beter gestemd. Ik krijg zelfs vruchtensap en verpakte cakes mee voor morgenochtend. Op de kamer schrijf en lees ik wat.

Gelopen: Alife – Telese Terme 28,75 km