Amettes – Cablain l’ Abbé

Dertigduizend kilometer heeft hij gelopen, de pelgrim uit Amettes. Wel zijn hele leven over gedaan. Hij stierf in Rome en werd heilig verklaard als St. Benoit Joseph Sabre. Het dorp hangt vol met herinneringen aan hem. Ook in de kamer waar mijn ontbijt klaar staat hangt hij aan de wand. Nadat ik heb ontbeten pak ik mijn spullen en neem afscheid van Colette en haar man. Ik moet nog op de foto en dan kan ik gaan. Het is 8.00 uur en nog fris als ik het dorp uitloop. Colette heeft me gewezen op een mogelijkheid een nacht door te brengen in een school in het dorp Cablain l’ Abbé. Het is wel een beetje in afwijking van de route maar ik heb besloten daarheen te lopen. Nadat ik wat dorpen ben gepasseerd, kom ik in een mijnstreek. In een PMU bar drink ik koffie. Het aanwezige publiek ziet er armoedig uit. Als ik verder ga moet ik een stukje langs een drukke weg lopen. Het een paar keer behoorlijk stijl omhoog. De bebouwing ziet er ook al niet florissant uit. Voorbij de laatste mijnwerkershuizen kom ik weer op de route. Rond 12.30 uur pauzeer ik in de berm en uit de wind bij een woonhuis om even wat te eten. Ik praat even met de bewoner. Als ik weer verder ga zwaait hij me na. Er volgt een deel met grote lege velden. Ik passeer een paar dorpen en dan bereik ik rond 15.30 uur ben ik bij de kerk in Cablain l’Abbé. Ik bel het telefoonnummer dat Colette me mee heeft gegeven. Een mannenstem legt me uit waar ik de school kan vinden. Hij is al op de hoogte van mijn komst. Ik loop naar de school en daar staat een pater in zwarte pij mij met open armen op te wacht. Omhelzing volgt. Enthousiast brengt hij me naar een kamer en nodigt me om 19.00 uur voor het eten. Een bijzondere ontvangst. Nadat ik heb gedoucht ga ik wat schrijven. De pater komt me halen als het tijd is om te eten. Ik moet plaats nemen naast de directeur aan de lerarentafel. De leerlingen lopen allen in uniform. Er is een disciplinair systeem. De ouderen boven de jongeren. Alle leerlingen zijn intern. Het is een soort kostschool. Na het eten mag ik even de laptop van de directeur gebruiken. Daarna ga ik naar de kamer.