Broshk-Elbassan

Vandaag loop ik de etappe alleen. Mariette heeft besloten de dag in Elbasan door te brengen. Om 6.30 uur verlaat ik het hotel en loop door de stad naar de plek waar bussen vertrekken. Ik wil met de bus naar Broshk gaan.

Onderweg vallen de vele groepen zwerfhonden op. Aangekomen op de plek waar de bussen moeten vertrekken, is weinig activiteit. Ik zie wel wat taxi’s en besluit me met een taxi naar Broshk te laten brengen. Om 7.45 uur ben ik op de route en begin ik te lopen onder een strak blauwe lucht. Na een vlak begin, loop ik langs rivier Shkumbini omhoog naar een boerendorp Valas. Tussen de onafgebouwde huizen scharrelen kippen, eenden en ganzen. Overal ligt afval langs de onverharde wegen en paden. Na het dorp klim ik verder omhoog en geniet van de natuur en de uitzichten.

Op de top van de berg wordt de route geblokkeerd door een afrastering. Ik zoek een alternatief voor de afdaling. Bij de daling glij ik uit en val. Ik rol tussen de distels en doornen een stuk naar beneden en blijf liggen in een greppel. Beduusd stel ik vast dat ik onder het bloed zit van de schrammen. Ik zoek de waterflessen en mijn bril weer bij elkaar. Met een natte zakdoek maak ik mijn benen schoon en vervolg mijn weg. Nadat ik een weg ben overgestoken ben ik in het vlakke stroomgebied van de rivier. De zon begint warm te worden. In het dorp Murigan is een café. Op het terras drink ik koffie en koop een fles water.

Het dorp uitlopend zie ik hoe in een pick-up een koe en een geit worden ingeladen en levende kippen aan de poten aan de zijkant hangen. Na het dorp volgt een paar- kilometer-lange landweg. Een herder met kudde blokkeert de weg. Met handen praten we even. Ik loop door de kudde en vervolg de landweg, die daarna overgaat in asfalt. Vóór de brug loop ik langs de drukbereden verkeersweg. Eenmaal de brug over loop ik de stad in door een straat met diverse handel, van gereedschap tot meubelen.

Om 15.00 uur ben ik terug in het hotel, waar Mariette mij opwacht. Nadat ik heb gedouched lopen we de stad in. In het park is een opgraving te zien bestaande uit een fundament van een basilica. We klimmen naar het café boven op de vestingtoren van het Kavalja (kasteel) en lopen daarna door de wirwar van smalle straatjes naar een oude moskee. Bij een klein restaurant staan we even stil, maar besluiten toch in ons hotel (vis) te gaan eten, waar het goed en gezellig is.

Gelopen 24,65 km