Ceprano-Aquino

Om 8.15 uur zijn de ochtend rituelen (opstaan, douchen, aankleden, inpakken, ontbijten, afrekenen) gedaan en kan de etappe van vandaag beginnen. Eerst nog even fruit en melk voor onderweg gekocht en dan via het centrum de stad uit richting de A1 (Rome-Napels). Parallel aan de snelweg loop ik naar een bospad. Dit pad wordt weer asfalt en gaat via een brug de snelweg over.

Via de GPS moet dit pad parallel aan de snelweg verder gaan. Dat doet het in eerste instantie ook. Maar als het asfalt ophoudt, sta ik voor een dichte groene muur. Het pad is volledig dicht gegroeid. Mijn GPS geeft toch echt aan dat ik hier door moet. Ik begin me een weg te banen. Bij gebrek aan kapmes moet ik het met mijn zakmesje doen. Ik kom wel wat verder maar het is geen doen. Mijn bril stop ik in mijn broekzak. Hij valt steeds van mijn neus door de takken. Op een moment is door de braamstruiken het pad zo dicht gegroeid dat ik besluit te stoppen en terug te gaan. Terug gaat makkelijker omdat ik het pad al heb gebaand. Weer op het asfalt, zoek ik een alternatief. Op goed geluk loop ik een karrenspoor in. Op een boomstam staat een rode vis. Dat bevestigd dat ik goed zit. Met een grote boog door een glooiend land, kom ik weer op de route. Als ik mijn bril uit de broekzak wil pakken, blijkt hij verdwenen. In de strijd gevallen zullen we maar zeggen. Het is zinloos om te gaan zoeken.

Over een zandweg kom ik bij een meer. Op asfalt gaat het om het meer heen. Het landschap is nu minder bijzonder. Wel zijn op de achtergrond de bergformaties. Als ik een vuilverwerking ben gepasseerd kom ik bij een betoncentrale. Het is etenstijd dus zit ik naast de centrale in het gras te lunchen. Vervolgens moet ik via stapstenen een riviertje oversteken en daarna onder een spoor van de hoge snelheidstrein door. Na een klimmetje ga ik de pijpen van de broek afritsen en loop dan langs een asfaltweg tot ik de A1 oversteek. Er vallen wat regendruppels. Langs de weg staan grote stukken van Romeinse gebouwen. Een poort, een toren, een theater en een badhuis. Als ik bij het badhuis het terrein op loop tref ik twee jonge vrouwen. Ik wordt door een vrouw tegengehouden. De tweede komt er bij en die is wat toeschietelijker. Ik vertel dat ik toevallig langs loop en even wil kijken. Geen probleem en ik krijg zelfs een blad met informatie. Het opgravingsgebied valt onder Aquino (Aquinium). Ik dank de dames na mijn bezoek en loop naar het centrum van het stadje waar Thomas van Aquino is geboren. Het geboortehuis van deze filosoof/theoloog die grote invloed heeft gehad binnen het Rooms Katholieke geloof is nog te bezoeken.

In het centrum van de stad is een plein met een groot modern kerkgebouw. Op een terras neem ik een bier en bel met een B&B uit de gids van Ben. Ik kan er terecht en spreek om 19.00 uur af. Bij een Tabachi koop ik een leesbril en bekijk vervolgens de kerk. Terwijl de laagstaande zon alles oranje kleurt, loop ik naar de B&B aan de rand van de stad. In een groot sportcomplex tref ik Gino. Hij is de joviale eigenaar van het geheel. We spreken af, nadat ik heb gedoucht, samen te gaan eten. Om 20.00 uur rijden we met de auto naar een restaurant waar Gino bekend is. Tijdens de maaltijd blijken de zorgen van Gino, nu er door Corona geen sportactiviteiten zijn op zijn complex. Na het eten rijden we terug en bedank ik Gino voor deze bijzondere avond.

Gelopen: Ceprano – Aquino 21,76 km