Kripan-Laguardia

Onze Casa Rural ligt aan de route. We vertrekken om 9.30 uur en zijn direct buiten het dorp. De zon staat al hoog aan de hemel, het wordt een warme dag.

We gaan via een leuk paadje door een dal en komen al snel bij een dolmen, een soort hunebed: restanten van een neolitische begraafplaats. Daarna gaat het al snel door de uitgestrekte wijngaarden van de Rioja. We lopen over lange asfaltweggetjes. Bij een parkje met picknickbanken pauzeren we even onder de bomen. Wanneer we daarna verder gaan brandt de zon zodanig dat we de paraplu als parasol gebruiken.

Nadat we zo weer een stuk hebben gelopen, pauzeren we in de schaduw van de oeverbegroeïng van een stromend beekje. We eten en drinken wat. Na de pauze lopen we richting een gigantisch kunstmatig meer. Met folie is een bassin gevormd binnen een kunstmatige dijk. Er zit weinig water in. We vragen ons af waar zo’n groot meer voor nodig is. We lopen er omheen en komen dan bij een splitsing waar een bord verwijst naar een opgegraven prehistorische nederzetting Hoya. We lopen er heen; het hek is dicht, maar op een bord kunnen we informatie lezen.

In de schaduw van een boom rusten we even en gaan daarna de berg op naar de oude vestingstad Laguardia. Door de smalle middeleeuwse straatjes lopen we naar het door ons gereserveerde pension/bar/restaurant Biazteri (= Laguardia in het Baskisch). Het ligt pal tegenover de grote barokke San Juan Bautista kerk. Onze kamer is eenvoudig, maar heeft alles. Nadat we ons hebben geïnstalleerd, gaan we op het terras zitten met een wijntje en kiezen er diverse pinxtos bij. Bij de touristinfo halen we een plattegrond en wandelen de sfeervolle straatjes door.

Ten noorden van de stad ligt een Bodega die door Calatrava is ontworpen; vanaf een promenade rond de stadsmuur kunnen we hem zien liggen. In de kerk tegenover ons pension wonen we het begin van de mis bij. Daarna nemen we plaats op het gezellige terras van Biazteri en bestellen een maaltijd.