Navarrete-Logroño

De slaapzaal met 15 bedden is leeg wanneer wij opstaan. De enige die er ook sliep, een Fransman, is om 6.00 uur al vertrokken. We gaan naar beneden en treffen er op tafel wat ingrediënten voor een ontbijt. We zitten net aan tafel als Maxim, de jongere Fransman, zich meldt. Hij schuift aan en praat zonder onderbreking. Na het ontbijt pakken we de rugzak en vertrekken, uitgezwaaid door de hospitalero Angel.

We lopen eerst naar een panaderia om brood voor onderweg te kopen. Dan verlaten we Navarrete op de plek waar we binnenkwamen. We gaan over en langs snelwegen. We komen vele Santiago lopers en -fietsers tegen, waaronder een aantal Nederlanders, met wie we een praatje maken. Ze denken allemaal dat wij de verkeerde kant op gaan. Na een stuk langs de snelweg gaan we even zitten voor een pauze.

Daarna gaan we door een mooi aangelegd park rond een groot meer genaamd La Grajera. In het park is een natuureducatiecentrum. We lopen de dam aan het eind van het meer over en gaan op een bank zitten om ons volkoren stokbrood met kaas te eten. Na de lunch is het niet ver meer naar Logroño. Na een tunnel onder de snelweg door lopen we de stad binnen via diverse parken. Daarna lopen we via de lange Calle del Marquès de Murrieta naar het centrum van de stad.

We komen uit bij het plein met de bronzen beelden van pelgrims dat ik herken van negen jaar geleden toen ik naar Santiago liep. We lopen door de hoofdstraat naar het plein voor de Concatedral de Santa Maria de la Redonda. Met een drankje op een terrasje denken we even een overnachtingsadres voor die avond te regelen, maar dat valt vies tegen. Het ene na het andere pension of hostal blijkt vol, ook na een telefoontje, en de prijzen van hotelkamers exorbitant hoog. Ten einde raad reserveren we via Booking een maar voor één nacht beschikbare hostelkamer met stapelbed, wel eigen badkamer.

Omdat we eigenlijk twee nachten willen blijven, besluiten we naar het Oficina de Turismo te gaan, maar de jongeman daar krijgt bij telefoontjes naar diverse adressen ook nul op het rekest. Uiteindelijk blijft het bij de kamer van Booking in Albergue Santiago Apostel. We zetten de rugzakken op de kamer en gaan in de stad op zoek naar een terras, we komen uit bij Café Modern. We drinken wat en blijven er daarna zitten voor een driegangen menu voor 13,90 euro.

Een groep Spanjaarden naast ons begint muziek te maken, ze brengen populaire Spaanse liedjes ten gehore. Een van hen komt een praatje maken en zegt dat Logroño een heel authentieke Spaanse stad is. We lopen nog een rondje door het centrum, vooral de straatjes met barretjes zijn nu superdruk.

In ons minikamertje leggen we het matras van het bovenbed maar op de grond, om niet in de nacht van het laddertje af te hoeven.