Radozda-Struga

In het restaurant aan het water is het nog stil. We treffen er de eigenaar en zijn vrouw. Terwijl zij de planten verzorgt, bestellen we bij hem een uitgebreid ontbijt. Het is 10.00 uur als we afscheid nemen en vertrekken.

Al snel treffen we aan de waterkant een klein Orthodox kerkje aan. Het is open zodat we het beschilderde interieur kunnen bewonderen. Vervolgens lopen we over de asfaltweg en passeren een grote haveloze camping aan het water. Bij een splitsing lopen we omhoog en kijken mooi uit over het meer en dicht op elkaar tegen de helling gebouwde huizen. We passeren een nieuw hotel en een met groen overwoekerd leegstaand hotel. Daarna dalen we richting het meer en komen uit bij het Orthodoxe Klooster van Kalistha uit.

Het klooster heeft 4 kerken waaronder een grotkerk uit de 13e eeuw. We gaan de grotkerk in en bewonderen de 4 monnikcellen en de kleine kerkruimte. Alle wanden zijn beschilderd met icoonachtige taferelen. Vanuit het klooster lopen we vijf minuten naar een hoog tegen de rotswand gebouwd kerkje gewijd aan Atanasia. Daarna is het tijd om in de zon op een muurtje te gaan zitten en onze boterhammen met kaas op te eten. Wanneer we na de lunch verder lopen, komen we door het weinig florissant plaatsje Kalishta.

Over een mooi aangelegd pad bereiken we rond 16.00 uur Struga. Ons onderkomen is een Macedonisch ingericht appartement aan de hoofd-winkelstraat. We verfrissen ons en gaan dan, op aanraden van de huisbaas, naar Restaurant Antika aan de rivier de Drim. We eten maar weer eens vis: zeebaars en zeebrasem uit Albanië. In het restaurant zijn we wat opgewarmd, het is maar zo’n 14 graden.

Gelopen 13,52 Km