Rincon de Soto-Alfaro

We kunnen in de keuken bij de entree koffie zetten. Voor brood lopen we de stad in maar er is nog geen panaderia open. We eten dan maar de verpakte zoete broodjes die in de keuken liggen. Daarna vertrekken we, we lopen langs de panden van de kunstenaar het dorp uit.

Wanneer we de conservenfabrieken achter ons hebben gelaten, gaan we langs de vele vele perenboomgaarden verder. We passeren enkele dorpelingen die een wandelingetje maken, al of niet met hond. We lopen een uur over de halfverharde landweg, dan pauzeren we even in de berm. De route volgt grotendeels de spoorlijn.

Na 12.00 uur wordt het warmer. Rond 13.30 uur bereiken we periferie van Alfaro. In de warmte lopen we langs verkeerswegen de stad in. Na wat zoeken en vragen, bereiken we het Plaza Espana, het centrum van de stad. Daaraan staat de grote Collegiata de San Miguel Arcángel. We gaan in de hoek van het plein op het terras zitten. Het waait zo hard dat enkele parasols omvallen.

We eten als lunch ham croquetas en tortilla. Mariette informeert bij de VVV naar bezienswaardigheden en buslijnen. Vandaag blijkt het het Fiesta van de Rioja te zijn, vandaar dat veel winkels dicht zijn. We gaan op zoek naar het pelgrimshostel en vinden dat net buiten het centrum. We lopen nog te zoeken als we worden aangesproken door een man die een bar uit komt. Hij blijkt de hospitalero van de albergue te zijn: Vicente.

Hij brengt ons naar een voormalig split-level woonhuis dat nu dienst doet als gemeentelijke herberg voor pelgrims. We mogen de tweepersoonskamer hebben. Nadat we hebben gedoucht, gaan we de stad weer in en brengen een bezoek aan de San Miguel. In de kerk krijgen we uitleg door twee vrijwilligers. De kerk is gebouwd op een gedempte rivier en heeft daarom een vochtprobleem. Dit wordt zichtbaar door aangetast stucwerk. We vonden het al vreemd dat het koor van baksteen (ladrillo) was, maar dat bleek opnieuw gestuct te moeten worden. Achter de kathedraal is een mirador de ciguenas, een platform van waaruit je de 100 ooievaarsnesten op het dak van de kerk kunt zien. Alfaro presenteert zich als paradijs voor ooievaars!

We zijn weer toe aan een drankje en gaan maar weer naar hetzelfde terras aan het Plaza de Espana. Om 20.30 uur zal daar een optocht en optreden van Gigantes y Cabezudos plaatsvinden. Omdat we vanaf ons tafeltje goed zicht hebben op de kathedraal, besluiten we daar een hapje te blijven eten: een portie van acht croquetas en een schaaltje met patatas bravas. We kijken naar een folkloristisch schouwspel: vier grote poppen in middeleeuwse adellijke kledij (voortbewogen door mannen onder de gewaden) die dansen uitvoeren op de kenmerkende regionale muziek van twee hoge fluitjes en een trommel. Twee als opa en oma verklede figuren jagen met een ballon achter kindertjes aan, die joelend alle kanten uit stuiven. Daarna komen er mannen en vrouwen in traditionele dracht op de trappen van de kathedraal, die liederen zingen.

Er steekt meer wind op, het wordt wat frisjes, en omdat ik morgen vroeg op wil staan, gaan we richting albergue.