Rustdag in Arras

Het is een vreemd soort opvanghuis waar ik in terecht ben gekomen. Dat is nog overkomelijk. Maar er is geen internet en dat is slecht. Ik kon mijn verslag en de foto’s gisteravond niet uploaden en moet dat nu doen bij een bakker om de hoek die wel WiFi heeft. Als ik dat heb gedaan maak ik een stadswandeling die eindigt bij het Museum van Schone Kunsten dat is gevestigd in het voormalig klooster naast de kathedraal St. Vaast. Het museum bevat naast religieuze kunst uit de voormalige abdij ook lokale schilderijen uit de historie van Arras. Maar ik wil vooral de Hollandse meesters uit de gouden eeuw zien. Het is 12.30 uur als ik het museum achter me laat ik loop naar het Grande Place en ga er lunchen. Na de lunch ga ik weer terug naar de kathedraal die nu open is. Ik ga naar binnen en ben onder de indruk van de grootte. Bij een dame die achter een bureau zit, haal ik een stempel voor mijn credencial. Dan loop ik terug naar het centrum. Op mijn kamer wissel ik de batterij van de camera. Ik besluit op basis van de stedenbouwkundige vorm op de kaart naar Place Victor Hugo te lopen. Het blijkt een goed voorbeeld van de 19e eeuwse stedenbouwkundige opvattingen te zijn. Het is echter wel wat vervallen. Ik maak een foto en loop dan terug. Aan de Rue St. Aubert valt de wisselende vorm van de panden op. Ik maak er een schetsje van. Dan loop ik door naar mijn kamer. De maaltijd wordt om 19.00 uur geserveerd. Ik zit tussen jonge mensen uit vele landen. Na het eten ga ik bij een café met WiFi mijn versla en foto’s uploaden.