Rustdag in Langres

Vandaag geen haast. Ik sta laat op maar ben wel op tijd in de eetzaal voor een ontbijt. Ik tref er een Belg die een GR-route loopt en een Nederlandse fietser die van Rome naar zijn woonplaats Veenendaal fietst. Hij fietst voor de Nierstichting en haalt met zijn tocht ca. 5000 Euro op aan sponsorgeld. Na het ontbijt loop ik even naar buiten. Mijn hotel staat aan de Rue Diderot en dat is de hoofdstraat van Langres. Het is nog stil in de stad. De meeste winkels gaan rond 10.00 uur open. Ik wil naar een horlogemaker om een nieuwe batterij te laten plaatsen. Maar deze is ook nog gesloten. Ik loop naar de kathedraal en ga deze binnen. Hij lijkt te groot voor de plek in dit kleine stadje. Binnen de gebruikelijke sfeer. Het is een 3-beukige ruimte met een dwarsschip. In één van de abscissen tref ik een mooi haut-reliëf met groepen mensen. Het is een kunstwerk uit de streek rond Langres. Ik verlaat de kathedraal en loop door een parkje met muziektempel en een mooi standbeeld van een vrouw. Aan de andere kant zijn oude straatjes waar al eeuwen wordt gewoond. Door het vestingkarakter (Vauban heeft er nog aan gewerkt) van Langres is het allemaal nog redelijk in takt. Ik loop een stukje over de vestingwallen (remparts) en kom uit bij Camping Navarre. Jaren geleden niet veel meer dan een grasveld binnen de wallen toen wij er stonden. Nu een echte camping met asfalt rijpaden en een serieus ontvangstgebouw. Ik heb het idee dat een deel van de oppervlakte is bebouwd met appartementen. Weer terug naar het hotel lopend stop ik even om te schetsen. De zon is gaan schijnen. Op de hotelkamer bekijk ik de route voor morgen. Terwijl ik daar mee bezig ben breekt er een geweldig noodweer los. Zwaar onweer met hagel en regenbuien maken dat iedereen naar binnen vlucht. Ik ga als het even wat minder is aan de overkant wat te eten halen. Op tv zie ik dat de kans op regen morgen nog wel aanwezig is. Eind van de week wordt het beter. Met die wetenschap ga ik slapen.