Rustdag in Lucca

Op de kamer slaapt ook een Italiaans echtpaar. Ze zijn uit Venetië gekomen met de trein en gaan fietsen van Lucca naar Rome. De communicatie is beperkt omdat ze alleen Italiaans spreken. Als ze zijn vertrokken ga ik me klaar maken om de stad in te gaan. Aan het eind van de straat zijn kazematten als onderdeel van de muur rond de stad. Als ik er een blik in heb geworpen ga ik de muur op. Daar tref ik een mooie promenade waar op dit moment hoofdzakelijk door sporters gebruik van wordt gemaakt. Ik loop een stukje en verlaat de muur bij de basiliek van St. Frediano om willekeurig door de stad te gaan. Op het Piazza Anfiteatro maak ik wat foto’s. Dit ovale plein is ontstaan door de omringende bebouwing op de fundamenten van een Romeins theater te zetten. Ik ben er twee keer eerder geweest. Bij een voormalig klooster San Micheletto dat nu museum is, loopt een tentoonsteling over de kunstenaars rondom de beroemde componist Giacomo Pucinni. Omdat het museum over een half uur open gaat, maak ik een schetsje. De tentoonstelling is mooi opgezet. De sfeer van eind 19e eeuw is zichtbaar in de getoonde schilderijen. Als ik vervolgens terug op de kamer ben, komt er een echtpaar binnen die mij eerder hebben gezien. We praten even. Ze lopen van de Gr. St. Bernard naar Rome. Ik ga de stad weer in. Op een terras met Wifi verstuur ik de verslagen van de afgelopen twee dagen. Ik loop naar het geboortehuis van Pucinni. Het is vlak bij de imposante kerk St. Michele in Foro. Ik ga de kerk even binnen. Het rijk gedecoreerd uiterlijk is in contrast met het betrekkelijk eenvoudige Romaanse interieur. Ik loop door naar het huis waar Giacomo Pucinni op 22 december 1858 werd geboren. Het is een verzameling documenten, een vleugel en wat kostuums uit opera’s. Ik ben niet onder de indruk als ik het appartement verlaat. Ik loop naar het piazza Napoleon waar het Lucca Summer Flestival wordt opgebouwd. Er zijn bekende namen geprogrammeerd zoals Norah Jones, Ringo Star, Roger Waters, James Taylor, enz Ik ga vervolgens op de muur lopen. Het waait er wat en er is schaduw. Rond 19.00 uur ga ik op het plein een pasta eten. De tv staat opgesteld voor het WK voetbal. Ik ga naar mijn kamer om te lezen en schrijven. Daarna is het tijd om te gaan slapen.