San Germano Vercellese – Vercelli

Om half zes begint er al iemand op te staan. Dan volgt de rest ook snel. Ik kijk het gedoe vanuit mijn bed aan en sta na zessen op. Ik ontbijt met wat ik nog in de rugzak heb. Even over zeven vertrek ik. Eerst kijken of de bakker al open is maar die slaapt nog. Als ik zie dat de deur van de dom open staat, kijk ik even een binnen. Dan volg ik de borden en verlaat de stad. Het hoofdmenu vandaag is rijst. Waar ik ook kijk zijn rijstvelden, dus een wat eentonig landschap. Interessant is wel te zien hoe de velden onder water worfen gezet. Met een heel systeem van slootjes en kanaaltjes wordt water geleid. Met sluizen en dammetjes wordt het op de plek waar het nodig is gebracht en gehouden. Interessant zijn ook de vogels die op de natte velden af komen. De opvallendste is een witte Ibis met zwarte kop en vleugeleinden. Ze zijn te schuw om er een foto van te maken. Na 5 uur lopen ben ik al in de stad Vercelli. Nog voor ik de stad in loop komt ik een man tegen die me uitlegt waar ik de Ostello vind. Ik moet de hospitalier, zijn vriend, vooral de groeten doen van Antonio. Vercelli blijkt een verrassend mooie en levendige stad te zijn. De Ostello is vlak bij de Piazza Cavour waar op het moment dat ik er aankom een markt in volle gang is. Langs de rand zijn onder de arcades terrassen die allemaal vol zitten. Ik zoek er een plekje en brstel een biertje. Tegen 14.00 uur ga ik naar de Ostello Saint Eusèbe. Een vriendelijke man ontvangt me. Na de formaliteiten installeer ik me en ga me vervolgens douchen. De 5 Italianen die ik onderweg al een paar keer heb getroffen zijn er ook. Dan ga ik de stad in. Ik loop naar een soort “ramblas” die me bij het binnenkomen al was opgevallen . Als ik een toeristeninfo zie ga ik er een plattegrond halen. Er is een tentoonstelling van het werk van Gaudenzio Ferrari maar die is al gesloten. Ik ga de basiliek en de dom bekijken. De basiliek is mooi. Maar vooral de kloostergang is de moeite waard. Als ik bij de Dom ben breekt er een geweldig onweer los. Ik haast me terug naar de Ostello. Ik kom er kletsnat aan. Op de kamer droog ik me. Om half acht is er een maaltijd voor de aanwezige pelgrims. Ik heb de meesten onderweg wel eens ontmoet. Het wordt een gezellige avond.