Tirana

Het is na 10.00 uur als we op zoek gaan naar een adres om te ontbijten. We komen terecht bij het gebouw Taiwan aan de rand van het “Park van de Jeugd”. Dit bijzondere spinachtige bouwsel heet zo uit pesterij richting China. Toen Enver Hoxha nog op goede voet stond met de Chinezen begon de bouw met Chinees geld. Maar de relatie raakte verstoord. De Albanezen maakten zelf het gebouw af en noemden het naar China’s aartsvijand Taiwan. In het huidige gebouw zijn meerdere cafés en restaurants ondergebracht.

We zoeken aan de parkkant een tafel en bestellen koffie en een sandwich. Na het ontbijt lopen we naar de Bunk’Art2. Onder een betonnen dek van 2,5 meter is in de voormalige bunker van het ministerie van binnenlandse zaken een expositie ingericht over de gruwelijkheden onder het bewind van Enver Hoxha. In een groot aantal kamers worden diverse aspecten en gruweldaten belicht. Na het bezoek aan de bunker komen we droevig van zoveel onmenselijkheid buiten. We herpakken ons zelf op een bankje. Dan lopen we het grote Skanderbergplein over en gaan op zoek naar de VVV. We vinden het achter het Historisch Museum. we informeren ons over de bus maar Dürres. Met de nodige info en een kaart lopen we terug naar het Skanderbergplein en gaan vervolgens in de lommerrijke Rruga Murat Toptani op een terras zitten en bestellen bier.

Vervolgens lopen we via de Nationale Kunst Galerij naar de villa van de laatste koning van Albanië, Zog I (1895-1961). De villa wordt thans bewoont door de kleinzoon van de koning. We gaan het riviertje de Lane over en komen bij het met schuttingen afgebakende terrein van Piramida. Deze werd na de dood van Hoxha 1in 1985 gebouwd als museum voor de dictator. Na 5 jaar was er weinig meer van over. Na diverse functies wordt het gebouw thans verbouwd en heringericht naar ontwerp van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. We lopen naar de buurt waar Ambassades van diverse landen staan waaronder die van Nederland en Amerika. Bij een soort cafetaria eten we Byrek, een Albanese specialiteit bestaande uit bladerdeeg met diverse vullingen. na deze snelle lunch lopen we langs de Nederlandse ambassade. ik maak een foto en dan lopen we door naar de hoofd boulevard. We gaan langs diverse overheidsgebouwen en lopen langs het huis waar Hoxha woonde.

Tenslotte gaan we naar Museum kafé Kolmiti en bestellen Raki. Daarna gaan we op zoek naar een eetgelegenheid. We besluiten terug te gaan naar Taiwan en daar in één van de restaurants op het terras te gaan eten. Na een prima bord risotto lopen we terug naar ons verblijf. Op het dakterras drinken we bij volle maan een wijntje. We stellen vast dat Tirana een boeiende mediterrane stad is en bezinnen ons op de dag van morgen.