1e Dag in Ohrid

Op het grote plein bij de haven gaan we ontbijten op een terras in de zon. Op weg erheen passeren we een pand van de vrienden van Den Doolaard. In de jaren dertig heeft deze Nederlandse schrijver in Ohrid gewoond en gewerkt. Zijn boek “Bruiloft van de zeven zigeuners” speelt in Ohrid.

Na het ontbijt lopen we terug naar ons appartement. We trekken de wandelschoenen aan omdat we naar het Fort boven de stad willen lopen. De zon schijnt uitbundig en het is warm. Langs de stadspoort lopen we de berg op. Het Fort blijkt op maandag gesloten. We lopen verder om uit te komen bij een groot complex van archeologische opgravingen.

Aan de kant van het meer staat een prachtige Orthodoxe kerk gewijd aan Klemens. In de kerk zijn mannen op steigers bezig de fresco’s te restaureren. Nadat we fundamenten en mozaïekvloeren hebben bekeken, dalen we door een bos naar een kustpad. Met prachtige uitzichten op het meer lopen we naar een klein kerkje van St. Jovan Theorian op de kaap Kaneo.

Op een bankje in de zon eten we een appel. Vervolgens dalen we naar de waterkant, drinken wat en lopen dan via een vlonderpad terug naar de stad, waar we de oudste kerk van Ohrid, de St Sophia gaan bekijken. Binnen bekijken we de fresco’s en vinden er op de tafel met iconen en rozenkransen het boek van ‘professor’ Pance Velkov, die we eerder hebben ontmoet. We gaan vervolgens naar ons appartement.

Tegen de avond wordt het fris. We doen warmere kleren aan en gaan dan eten bij een klein authentiek restaurant ‘Antico’. We bestellen Belvica forel (die alleen in dit meer en het Baikal meer voorkomt) en heerlijke zelfgemaakte rode wijn.

Gelopen 8,7 km