Col du Grand St. Bernard – Aosta

Om 7 uur klinkt er veel te hippe muziek door de gangen van het Hospice. Ik was al wakker maar het verbaast mij wel. Bij het ontbijt zit ik met dezelfde groep aan tafel als gisteravond tijdens het eten. Ik haal na het ontbijt mijn spullen van de kamer en ga afrekenen. Ik heb nog 40,- Chf contant. Maar het kost 60.- Chf. Ik wil de ontbrekende 20,- Chf met de bankpas betalen. Dat is te ingewikkeld dus neemt men genoegen met 40,- Chf. Ik bedank ze hartelijk en ga vertrekken. Er waait een gure wind over de besneeuwde bergen. Het is winters koud. Het meer naast de Hospice is bevroren. Nog geen 100 meter na vertrek passeer ik de grens met Italië. Er ligt een berg sneeuw waar ik overheen moet. Voor de rest is de weg schoon. De paden van de route liggen onder de sneeuw en zijn dus niet te lopen. Ik loop via de weg door dit “Winter Wonderland” naar beneden. Voor mij lopen de mensen waar ik mee aan tafel zat. Bij een lus van de weg zie ik ze onder mij lopen. Na tweeënhalf uur lopen ben ik weer onder de sneeuw- en boomgrens. Ik passeer de plek waar de autotunnel de berg uit komt en verder gaat als overdekte weg. Ik loop onder de weg door en daal verder tot in het dal. De Belgische fietser die ook in de Hospice was komt me achterop. Hij stopt even voor een praatje. Daarna ben ik snel in het eerste Italiaanse dorp St Rhemy. Het is een mooi bergdorp met leistenen daken. Na het dorp zitten de “karremensen” Liesbeth en Frus op een bankje. Het is lunchtijd en ik ga bij ze zitten. Ik heb niets meer in de rugzak om te lunchen. Liesbeth heeft nog een homp oud brood dat ze deelt. Als we samen weer verder lopen volgt snel weer een dorp dat bij het vorige hoort. Achter de kerk begint een dalend pad. In het dal lopen we tussen de bloemenvelden. In het plaatsje Etroubles neem ik afscheid van de Karremensen. Zij blijven hier en ik ga door naar Aosta dat nog 16 km verder ligt. Ik loop een pad dat parallel loopt aan de autoweg. In Gignod daal ik weer af naar het bebouwde gebied. Het is inmiddels broeierig warm. Rond 18.00 uur ben ik in Aosta. Ik zoek mijn hotel en reserveer 2 nachten. Morgen houd ik een rustdag.