Dag 1 in Burgos

Tot 9.00 uur op bed blijven liggen om wat te lezen is een luxe geworden. De receptioniste heeft me gisteren verteld dat ze de pensionkamer voor het weekend nodig heeft voor een groep. In eerste instantie zou ik naar een andere kamer in het pension verhuizen. Nu komt ze me vragen of ik een kamer in het hotel bezwaarlijk vind. Ik zie het als een verbetering, een kamer voor mij alleen, eigen badkamer, tv op de kamer en een goede wifi verbinding. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp het Plaza Major neem ik een ontbijt. Via het plein bij de kathedraal loop ik door de Porte Santa Maria ( ik heb er een dia van uit 1991). Langs de rivier is een mooie Ramblas, inclusief gesnoeide platanen. Overal heeft de gemeente wifi verbinding geregeld. Het is aangegeven en ook op deze Ramblas. Op een bank in schaduw probeer ik te verbinden. Er verschijnt een scherm in het Spaans. Ik geloof het wel en loop naar de kathedraal. In een zijkapel is een mis gaande. Ik ga even op de achterste bank zitten. Een vrouw leest een tekst voor. Ik ga weer om de kerk te bekijken. Dat blijkt alleen te kunnen met een toegangskaartje. Pelgrims, met credential, half geld. Die ligt in het hotel. Dan doe ik het later wel. Aan de andere kant van het centrum, niet ver van het hotel, ligt de Porte St Jean. Hier kwamen de pelgrims stad in. Er staat ook een Iglesia St Jean en een hospitaal St Jean. In een modern glazen gebouwd is de bibliotheek ondergebracht. Ik loop naar het hotel om mijn spullen naar mijn nieuwe kamer te brengen. OLYMPUS DIGITAL CAMERAVervolgens ga ik in de Calle San Lorenzo bij een bar wat tapas eten bij wijze van lunch. Terug in het hotel schrijf ik mijn verslag en rust een weinig. Nu met prudential ga ik de kathedraal bezoeken. In het jaar 880 is men al met de eerste bouw begonnen. De koningen en de kerk waren 2 handen op één buik. Verschillende generaties koningen hebben hun vermogen aan de kerk besteed. Als eerste gotische kathedraal in Spanje werden uit alle delen van Europa kunstenaars en architecten gehaald om de meest extravagante kerk van Spanje te bouwen. Dat is gelukt. Verschillende koningen lieten grafkapellen bouwen die naar de top van de toen geldende kunst werden vormgegeven. Het is een orgie van alle kunststijlen uit de geschiedenis. Alsof het nog niet genoeg is, is er ook nog een klooster. In een van de kapellen zie ik de Koffer van El Cid. Die herinner ik me uit 1991. Via een zaal met kerkelijke kunst loop ik naar de uitgang. In het hotel fris ik me op en ga dan in de San Lorenzo eten.

Klik hier voor de foto’s van een dag in Burgos.