Dag 1 in Leipzig

In de lounge op de 1e etage staat het ontbijtbuffet klaar. Rond 8.30 uur ga ik er heen. Het is er druk. Na een uitgebreid ontbijt, haal ik mijn camera van de kamer en loop naar de Thomaskerk. Tegenover de kerk zijn het Bacharchief en het Bachmuseum gevestigd. Ik ga het museum bekijken.

Er wordt een aantal aspecten van Bach belicht. Ik heb een audio-guide wat vooral mooi is voor de muziek. De stamboom toont generaties Bach en de meesten waren musicus. Aspecten als instrumenten, de woonsituatie, de beroepsactiviteiten, contacten met de adel enz. enz. komen aan bod. Aansluitend ga ik de Thomaskerk bekijken. Bach heeft er 37 jaar de musicale leiding gehad. Er worden rondleidingen gegeven maar die sla ik over.

Door de stad loop ik naar de Nikolaaskerk. Van buiten is het een sobere, deels Romaanse kerk. Van binnen is met name de kleur en vorm van het plafond en de aansluiting van de kolommen bizonder. De vorm is afgeleid van palmbomen. Door de pastelkleuren wordt het geheel bijzonder. Om te mogen fotograferen betaal ik 2 euro. De man achter de balie vertelt dat om 17.00 uur een bijeenkomst is met orgel muziek. Ik neem me voor er heen te gaan. Vervolgens loop ik naar de universiteit.

Het nieuwe universiteitsgebouw refereerde aan de kapel die er heeft gestaan. Daarna loop ik naar het station. Dit kopstation is groot en ruim. Het begin van de wederopbouw heb ik ooit vanuit Berlijn bekeken. Vervolgens loop ik weer de stad in. Bij een museum zie ik een afiche van een tentoonstelling over muziek in de DDR tijd. Interessant te zien hoe musici niet beoordeeld werden op musicale kwaliteit maar of ze wel het goede ras hadden of de “juiste” politiek volgden. Ik ga wanneer ik genoeg heb gezien, bij mijn kamer langs om te lunchen.

Het is zonnig en warm als ik in de middag op de markt een terras op zoek. Om 17.00 uur ga ik weer naar de Nikolaaskerk om de dienst met orgelmuziek bij te wonen. Na deze mooie orgelmuziek ga ik naar het restaurant bij mijn onderkomen. Na het eten ga ik op mijn kamer nog wat lezen over Leipzig.