Dag 2 in Leipzig

Aan het ontbijt zit ik aan tafel met Ellie uit Amsterdam. We hebben het over wandelen en ik geef haar het adres van mijn site. Na het ontbijt ga ik het Mendelsohn-Haus bezoeken.

Op de begane grond is een ruimte waar veel van de composities van Felix Mendelsohn met een koptelefoon kunnen worden beluisterd. Op de verdieping woonde hij met zijn gezin en hij is daar op 38 jarige leeftijd ook gestorven. In een aparte ruimte zijn de schilderijtjes te zien die hij maakte als hij op reis was.

Na een uur verlaat ik het huis en loop naar het Stadhuis. Een gigantisch barok gebouw aan de Luther Ring (rondweg). Ik ga er even binnen kijken en maak wat foto’s. Tegenover deze grote extravagantie staat een grote moderne kerk, een groot contrast. Vervolgens loop ik het centrum weer in. Op een bank in de zon laat ik alles even op me inwerken. Vervolgens breng ik een bezoek aan het museum voor beeldende kunst.

Het is een groot modern gebouw. Er hangen in diverse ruimtes schilderijen van 1500 tot 1980. Er zijn veel Hollandse meesters uit de gouden eeuw te zien. De werken uit de periode van protest tegen het regiem maken veel indruk. Na een uur verlaat ik het museum en ga wat eten bij een kiosk bij de markt. Daarna loop ik naar het Gwandhaus. In dit concertgebouw hebben vele grote en bekende musici het orkest gedirigeerd. Het is het enige in Oost Duitsland. Ik ga er heen om een foto te maken, maar als ik zie dat de kassa open is ga ik vragen of er vanavond een concert is. Als dat zo blijkt te zijn, koop ik meteen een kaartje. Ik ben verrast en opgewonden, ik had er op gehoopt.

Ik loop het park in en ga op een bank zitten. Vervolgens ga ik naar de kamer. Nadat ik me heb opgefrist, ga ik bij een Italiaans restaurant een pizza eten. Om op tijd te komen voor het concert moet ik me haasten. De jas breng ik naar de garderobe en ga dan de zaal in. Indrukwekkend groot met rond de orkestplaats de rijen stoelen. Het eerste deel dat voor de pauze wordt uitgevoerd is van de mij nog onbekende Zemlinsky. Na de pauze volgt de 4e symfonie van Brahms. Het is een bijzondere belevenis om het in deze zaal te horen. Om 22.15 uur is het concert afgelopen. Mijn kamergenoten liggen al op bed als ik binnen kom.