Leipzig – Kleinliebenau

Nadat ik heb ontbeten en wat broodjes voor onderweg heb klaargemaakt lever ik de chipkaart in. Alle binnendeuren en de lift werden er mee bediend. Dan vertrek ik en loop via de Richard Wagnerplatz naar de Jacobsstrasse. Deze zou al eeuwen door pelgrims worden gebruikt. Aan het eind van de straat ben ik direct in het Rosedal park.

Het is 9.15 uur en de zon schijnt. Een aantal peuterleidsters met hun ca. 1 jarige kroost heeft zich op het gras geinstalleerd. Het is een gekrioel van jewelste. De route blijft lang in de bossen van het buitengebied van Leipzig. Ik passeer een paar spoortunnels en kom dan bij een riviertje. Een lange tijd blijf ik de rivier volgen. Rond 12.00 uur pauzeer ik opneem bank en eet een boterham. Daarna gaat het weer verder over de dijk langs de rivier.

Wanneer de route van de dijk af gaat kom ik in het bos bij een terras van een restaurant “Domholzschanke”. Ik pauzeer even met een biertje. Daarna is het nog 3 kilometer lopen naar het gehucht Kleinliebenau. Bij het kleine kerkje hangt een telefoonnummer. Ik bel het en even later komt een mevrouw met de sleutel van het kleine (3x3m) pelgrims onderkomen. Het is in 2 lagen beneden koken en douchen en boven slapen.

Er komt een tweede pelgrim aan. Het is Dennis uit Bremen. Als Dennis wordt binnengelaten loop ik op aanraden van de beheerster naar een camping even buiten het dorp. Daar zou een café bij zijn. De camping ziet er shabby uit en de gaststätte is opgeheven. Wanneer ik weer terug ben gelopen zijn er 2 vrouwen aangekomen. Een derde komt net binnen. De vrouwen hebben een privé adres gevonden waar ze heen gaan. Ik praat met Dennis die 25 jaar geleden is geopereerd om een tumor uit zijn hoofd te halen. Hij is in Leipzig begonnen met de Pilgerweg.

Er is geen winkel in het dorp. Dus moeten we vanavond eten met wat we nog hebben. Dan blijkt dat Dennis onderweg nog wat boodschappen heeft gedaan. Ik heb van de beheerster goulashsoep gekocht. Dennis heeft pasta met saus. We delen alles en zo hebben we toch gegeten.