Kleinliebenau – Frankleben

Om 6.00 uur ga ik douchen en zet daarna koffie. Een uur later zit ik met Dennis te ontbijten. Wanneer we de rugzak hebben gepakt, doen we de deur op slot en de sleutel, volgens afspraak, in de brievenbus. Om 7.50 uur vertrekken we. Het eerste dorp is Horburg. Bij het klooster wordt een jaarfeest voorbereid. In het bos dat volgt, is de bodem bedekt met witte bloemen (daslook).

Dennis maakt een foto van mij. Daarna geeft hij aan sneller te willen gaan en loopt vooruit. Op mijn eigen tempo loop ik vervolgens langs een grote waterplas. Het is een oude bruinkool winning geweest. Na een paar uur lopen kom ik bij het dorp Löpitz. Ook in dit kleine dorp is een Schloss. Weer buiten het dorp kom ik tussen de weilanden met koeien. Het lijkt op een Nederlands landschap. In een natuurgebied met leemputten blijken volgens een infobord bijzondere kikkers te zitten. Ze zijn wel te horen maar niet te zien. Vervolgens loop ik op een fietspad langs de weg naar Merseburg.

Op weg naar het centrum passeer ik de Pelgrimskerk. Op de brug over de rivier Saale heb ik mooi zicht op het Slot, Domkerk, het Gemeentehuis en de Kreisverwaltung, kortom het historische bestuurscentrum. Via een lange trap klim ik naar boven en kijk er rond en maak foto’s. Opeens komt er een rij Posches aangereden en stelt zich op voor de kerk. Daarna daal ik af naar de stad en ga tegenover de Stadskerk zitten lunchen. Dennis stuurt een bericht dat hij in de Pelgrimskerk is en er wil bijven. Ik antwoord dat ik verder loop. Het slot in Frankleben bel ik en reserveer een slaapplaats. Vervolgens loop ik door een parkgebied de stad uit. Bij een grote vijver is de visclub bezig en even later passeer ik een gebied met dieren in volières.

Eenmaal het parkgebied uit, passeer ik wat grote leegstaande bedrijfsgebouwen en kom dan op een recht kilometers lang fietspad. Aan het eind ga ik over een snelweg en loop dan tussen volkstuintjes door naar Schloss Frankleben. Naast het slot is een feest aan de gang. Een jongeman spreekt me aan en vraagt of ik ook taart en sekt wil want oma is 80 jaar vandaag. Ik wil dan eerst oma feliciteren. Daarna eet en drink ik op oma en ga onder dankzegging naar het slot. Terwijl ik in de zon zit te wachten, staat ineens Dennis voor me. Hij is me toch gevolgd en heeft een kamer in het slot.

Ik krijg een bed in het pelgrimsverblijf. We spreken af samen bij het Asiatische restaurant te gaan eten. In het restaurant treffen we de jarige oma en haar familie ook weer. Met een heerlijk Thais visgerecht sluiten we deze bijzondere dag af.