Dag 1 in Pamplona

Om 6.00 uur beginnen de eersten al op te staan en maken genoeg lawaai om de rest wakker te maken. Als Femke, Stephanie en ik om even voor acht weggaan, zijn we de laatsten van allen (er zijn 120 bedden) die vertrekken. Ik heb besloten om in Pamplona te blijven maar ga met de dames ontbijten, eerst bij een bar aan de overkant en daarna bij de mooie brasserie Iruña, waar Hemmingway regelmatig te gast was. We zijn nog de enige gasten en mogen de bar met het beeld van Hemmingway zien. Dan is het moment om afscheid te nemen van elkaar. OLYMPUS DIGITAL CAMERAFemke gaat lopen, Stephanie blijft nog even schrijven en ik loop naar de toeristeninfo. Van de overnachtingsmogelijkheden kies ik voor Paderborn. Het is een door Duitsers beheerde refugio. Ze gaan om 12 uur open. Ik kan er mijn rugzak neerzetten en om 12.00 uur terugkomen om in te schrijven. Ondertussen ga ik de stad in. Ik zoek een kapper en laat mijn haren knippen. Om 12.00 uur ben ik terug en krijg mijn bed toegewezen. De refuge staat langs een rivier. De kamer kijkt er op uit. OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk schrijf even aan mijn verslag en ga dan weer, via een moderne lift, naar de binnenstad. In Refugio’s mogen pelgrims maar één nacht blijven. Als ik in Paderborn een nacht wil bijboeken kan dat níet. In de stad ga ik op zoek naar een Hostel. Bij Aloha Hostel kan ik morgen terecht. Ik kijk rond in de wijken buiten het centrum en kom in een mooi park terecht; La Taconera. Er is ter voorbereiding van het San Fermin festival al het nodige hekwerk neergezet. Vanuit het park loop ik terug naar het centrum. Voor het gemeentehuis is een podium neergezet. Ik informeer waarvoor. Vanavond speelt een Baskische orkest. Als ik er even later heen loop zijn het plein en de straten er naar toestampvol. Om 20.30 uur begint een vrij groot orkest met veel blazers te spelen. De mensen zingen en deinen mee. Als een kind die zijn ouders gehoorzamen maak ik mij bijtijds los van het feest. Ik moet om 22.00 uur thuis zijn. Als ik binnenkom is het vol Japanners, Roemenen en Zweden. Weinig onderling contact. Een Canadese familie heb ik eerder gezien. Na een praatje ga ik op bed liggen lezen tot ik in slaap val.

Klik hier voor de foto’s.