Dag in Brasparts

Om 8 30 uur ga ik naar het ontbijt. Alle vrijwilligers waarvan ik er inmiddels een aantal ken, zijn aanwezig. Vervolgens staat Franch op me te wachten. Met zijn auto rijden we naar de Mont Saint Michel de Brasparts.

Het is een kale berg in een kaal landschap. Bovenop de berg staat een mooi gerestaureerde kapel. Van daar is er een mooi uitzicht over de omgeving met in het oosten een groot meer ( Reservoir de St Michel). We lopen de berg weer af en rijden dan naar het dorp Botmeur waar Franch me de kerk wil laten zien. Vervolgens rijden we terug naar het verblijf. De busjes staan al klaar. Want we gaan met alle vrijwilligers naar een historisch hoeve die uit meerdere gebouwen bestaat.

Het geheel staat al jaren leeg staat. We horen dat de gemeente dit gebouwencomplex voor 1 euro heeft gekocht. Nu is het zoeken naar een investeerder en een functie. Bij de gebouwen staat in het gras een tafel met drinken. Als iedereen een glas heeft, wordt wat verteld over de gebouwen. We kijken daarna rond en stellen vast dat het een moeilijke opgave wordt. Vervolgens rijden terug naar het natuurcentrum.

De lunch staat al klaar dus kunnen we meteen aanschuiven. Het is een warme maaltijd met een traditioneel Bretons gerecht dat wordt bereidt kookzakken. Het is een meelgerecht waar groente en vlees bij wordt gegeten. Na de lunch vraag ik Bernard of hij langs de Noordkust ook ergens een festival organiseert. Dat is niet het geval. Ik zeg een aantal mensen vaarwel en ga op de kamer zoeken naar de volgende overnachtingen.

Wanneer ik eind van de middag weer naar de huiskamer ga, zijn alle vrijwilligers vertrokken. De avondmaaltijd eet ik samen met een meisje dat hier stage loopt. In de grote eetzaal zijn weer andere groepen aangeschoven. Ik ga na het eten op mijn kamer zitten schrijven.