Dag in Dol-de-Bretagne

Om 9.30 uur loop ik naar de Kathedraal. Deze is gewijd aan Saint Samson, één van de zeven Heiligen van Bretagne. Zowel aan het Place de la Cathedral als aan de Cathedral zelf wordt gewerkt, de toren staat volledig in de steigers. Binnen is daar niet veel van te merken. Ik bekijk de uitzonderlijk hoge kerk en speciaal de Samsonkapel. In het annex gelegen Tresor zijn niet alleen de kerkelijke pronkstukken te zien maar ook worden foto’s geprojecteerd van kerkfeesten vanaf 1900.

Buiten de kerk ga ik bij het bureau de Tourisme wat info vragen over de route. Veel kan men niet toevoegen aan wat ik al weet. Via de historische Grande Rue des Stuarts (in de 12e eeuw leefde hier een tak van de Schotse Stuarts) met veel vakwerk panden ga ik naar Place Chateaubriand en drink in de gelijknamige bar een kopje koffie. Aan de voet van de oude stadsmuur is een park met langs de paden foto’s op grote panelen. Ik loop langs het spoor terug naar het hotel.

Op de kamer schrijf ik wat en sla wat foto’s op. Daarna vraag ik de hotelbaas om een stempel in mijn credential te zetten. Daarna ga ik het groengebied naast het oude centrum verkennen waar ooit een klooster heeft gestaan. Nu zijn er nieuwe culturele-, sociale- en sportinstellingen gevestigd. De zon is gaan schijnen. Ik loop terug naar het centrum en koop bij een Galette-shop galette-saucisse met kaas en drink er Cider bij. Na deze typische Bretonse lunch, loop ik door een oud gedeelte van de stad.

Bij een voormalig hotel staat een buste van Victor Hugo die hier logeerde. Daarna ga ik achter het Hotel de Ville op het plein, met de muziekschool aan de ene kant en Bar de la Post aan de andere kant, op een bankje in de zon zitten. Om 16.00 uur ga ik bij Bar Stuart een bier drinken. Voor morgen heb ik in Dinan een kamer gereserveerd via Booking.

Als ik na zes uur op zoek ga naar een restaurant voor een maaltijd, blijkt dat alle restaurants om 18.00 uur zijn gesloten. Ik kom noodzakelijk weer uit bij Bar Stuart waar ik gisteravond ook heb gegeten. Het is behelpen met alweer pubfood. Ik loop na het eten terug naar mijn hotel. Nadat Mariette heeft gebeld, maak ik me klaar voor morgen en ga slapen.