Dag in Dresden

Vanochtend sta ik wat later op. Een paar kamergenoten zijn al vertrokken. Rond 8.30 uur ga ik naar de eetzaal. Het is er al druk met groepen jeugdigen. Na het ontbijt haal ik mijn jas en camera van de kamer en loop naar de Altstad.

De strakke woonblokken schat ik in als gerenoveerde “plattenbau” uit DDR tijd. Er is echter ook veel nieuwbouw, vaak van zakelijke of commerciële aard. Zodra ik bij het Zwinger ben, verandert de moderne zakelijkheid in historische Barok. Aan de binnenplaats van het Zwinger wordt nog gewerkt. In een vleugel van het grote gebouw is het Semper Museum ondergebracht. Daar zijn meer dan 2000 barokke schilderijen van bekende meesters ondergebracht waaronder twee zalen met Hollandse en Vlaamse meesters.

Binnen staan suppoosten me op te verwelkomen. Ze verwijzen me naar het sousterrain. Daar is de kassa. Vervolgens ga ik een verdieping hoger en verdiep me een uur lang in de schilderijen. Dan ben ik verzadigd. Op weg naar de uitgang kom ik nog door de afdeling met beelden. Ook zeer de moeite waard, maar ik wil nog meer van Dresden zien.

Buiten loop ik over het plein met aan de ene kant de Semperoper en aan de andere kant de Kathedraal. Beiden eveneens in de klassieke Barok. Bij de Elbe aangekomen maak ik wat foto’s en loop dan naar de Frauenkirche. Deze blijkt om 13.00 uur open te gaan. Ik breng in de tussentijd een bezoek aan het Vervoersmuseum vlak bij. Alle aspecten van de ontwikkeling van vervoer komen aan bod. Op de muur staat een mooie spreuk: “Alleen als je te voet ergens bent geweest, ben je er echt geweest”. Ik breng er 45 minuten door en ga dan weer naar naar de Frauenkirche.

Deze kerk werd door de geallieerden aan het eind van de oorlog plat gebombardeerd. Meer dan 50 jaar bleef de puinhoop in DDR tijd op de plek liggen. Na de Wende werd mede met sponsor- en publieksgeld begonnen met de wederopbouw. Nu pronkt de kerk en wordt druk bezocht door toeristen. Het altaarstuk met ingebouwd orgel is ultieme barok met overdadig veel goud. Wanneer het orgel gaat spelen blijf ik luisteren. Vervolgens bezoek ik de crypte. In deze mooie gewelfde ruimte is ook een expositie over de wederopbouw te zien. Onder de indruk loop ik vervolgens over de Schlosstrasse terug naar mijn hotel.

Ik ga in de lounge zitten schrijven. Tegen 20.00 uur loop ik weer naar de Schlosstrasse en ga nog een Noorse omelet eten. Daarna loop ik terug en ga naar de kamer.