Dag in Luarca

Ondanks het feest op het plein heb ik toch redelijk geslapen. Op bed blijf ik nog wat lezen. Als ik de deur uit ga om te ontbijten zie ik dat er markt is langs de rivier. Het is gezellig druk. Ik ga in een bar ontbijten. OLYMPUS DIGITAL CAMERADan zie ik dat onder het pension een telecomwinkel zit. Ik regel wifi en het lijkt ook op mijn kamer te werken. Tot de winkel sluit, dan houdt de verbinding ook op. Ondertussen lopen de straten vol. Als ik door het raam op de verdieping naar buiten kijk zie en hoor ik een optocht aankomen. Er lopen verschillende bands mee en een heleboel mensen met een kop op. Het is geen ordelijke optocht met scheiding tussen publiek en deelnemers. Alles loopt door elkaar. De bands marcheren niet, ze maken muziek. Er zijn vijf bands. Ik ga naar buiten en loop mee. Ik wil weten waar het heen gaat. Dat is snel duidelijk, het gaat naar de haven. Omdat je daar sowieso niet verder kunt stopt alles daar. De bands spelen om de beurt een stukje. Ondertussen lijkt de grap te zijn dat ieder met een kop op een ander met een touwtje tegen de kuiten mag slaan. OLYMPUS DIGITAL CAMERAHilariteit als iemand schrikt. Op een onbestemd ogenblik begint een Asturisch groepje in klederdracht hun doedelzakken weer vol te blazen en terug te lopen. De hele optocht gaat nu terug. Op het plein waar de muziek gisteren speelde wordt weer gestopt. Ik denk niet dat er verder nog iets gebeurd en ga naar mijn kamer. Het straatje waar de ingang van het pension is is volgestroomd. Er klinkt uit speakers muziek en er zijn bars in de straat gezet. Ik kan vanuit mijn kamer alles gadeslaan. Het wordt nog voller en één van de bands uit de optocht staat nu onder mijn raam te spelen. Het lijkt wel op een dweilorkest. Als de muziek me wat teveel wordt ga ik weer richting haven. Daar is het nu rustig. In een bar met wifi maak ik wat mails en zend ze naar Menno. Op het terras maak ik een schets. Als ik weer richting pension loop zie ik dat er weer grote podia op het plein worden gezet. Weer muziek voor vanavond. Als het tegen 21.30 uur loopt ga ik naar een restaurant en eet een heerlijke kabeljauw. De muziek is in volle gang als ik na het eten buiten kom. In het restaurant heb ik gehoord dat het feest van de patroonheilige van de stad, San Timoteo, wordt gevierd. Ik loop even naar het plein. Er staat een 8-mans band met een oudere zanger te spelen. Op het 2e podium is nog niets aan de hand. Ik ga naar mijn kamer en sluit de luiken.

Klik hier voor meer foto’s.