Dag in Périgeux

Terwijl ik ontbijt is Sophie aan het woord. Niet alleen tegen mij maar ook tegen haar hond, een Jack Russel. Ik loop de stad in. Het is een drukte van belang omdat woensdag marktdag is in Périgeux. Alle pleinen zijn gevuld met kramen. Groente bij de kerk, kleren op Place Jean Jaures, boeken en cd’s op Place Bugaud. Het is zomers en de terrassen lopen vol. OLYMPUS DIGITAL CAMERAEerst ga ik de Cathedral St. Front bezoeken. Deze is bijzonder door de byzantijnse invloeden, een kruisvormige plattegrond afgedekt met 5 koepels. De koepels worden bekroond met kleine torentjes waardoor het aangezicht wordt bepaald. De kerk is recent schoongemaakt waardoor de witte natuursteen extra straalt in de zon. Van het terras naast de kerk is een mooi zicht op de rivier de Isle. Beneden is een tuin ingericht door kunstenaars. Ik loop er door, een labyrint, staken met flessen, bakken met kruiden enz.. Door de middeleeuwse straatjes loop ik weer omhoog. Bij de fruitmarkt ga ik op een terras zitten en bel met Menno om hem met zijn verjaardag te feliciteren. Er zijn ook aardig wat toeristen in de stad. Ik hoor Nederlanders achter mij praten. Als ik terugloop naar mijn verblijf passeer ik een telefoonwinkel. Al sinds Namen is er een probleem met de wifi verbinding. Een jongeman begint te knutselen en een half uur later doet alles het weer. Aan de tafel in de tuin van Sophie stel ik de telefoon weer in terwijl ze mij een lunch brengt. De middag besteed ik aan het museum Vesunna. OLYMPUS DIGITAL CAMERAHier worden de resten van een Gallo-Romeinse villa getoond. Alles wat er aan voorwerpen is gevonden is tentoongesteld. Het geeft een interessant beeld van het leven in de eerste eeuwen n.C. Het opvallende museumgebouw heeft glazen gevels. Het park er omheen is binnen zichtbaar. Het is een mooi geheel. Ik loop naar het centrum. Het is nu echt zomers warm. 26 graden zie ik op een uithangbord. Na een bier op een terras ga ik naar mijn logeeradres. Sophie heeft eten gemaakt. We eten samen in de tuin. Ze praat nog steeds. Als ik naar mijn kamer ga schrijf ik wat en ga slapen.

Klik hier voor de foto’s.