Damstadt – Neu Isenburg

Om 8.00 uur ga ik op pad. Aan de rand van de stad ligt Jagdschloss Kranichstein. Het is nu een luxe hotel. Ik ga het bos in en loop een hele tijd over kaarsrechte “forstwege”. Bij Erzhauzen gaat het langs een sportvliegveld en aspergevelden. Dan loop ik terwijl het wat miezert weer het bos in. Ik kom een man en vrouw tegen die ook wandelen. Ze lopen een route van Noord Duitsland naar de Bodensee.DSC_7154 Ze doen het in weeketappes. We wisselen wat ervaringen uit. Ik geef het adres van mijn site. Dan loop ik verder. Als ik de A5 ben overgestoken kom ik in Zeppelinsheim. Dit is gebouwd voor de medewerkers van de Zeppelinfabriek. Als ik vetder ga, staan er langs de route informatieborden. Ik sta het eerste bord te bekijken als ik wordt aangesproken door wat jongelui. Ze zoeken een hoge plek in de omgeving. Nadat ik zeg dat ik hier niet bekend ben, leg ik aan de hand van de routekaart op het paneel uit wat ik doe. Ze zijn onder de indruk. Ik vertel nog iets over de geschiedenis. Na een handdruk loop ik verder. Het verhaal op de panelen over de “glaubensflügtlingen” wordt afgewisseld door verhalen van buitenlanders die de afgelopen decennia naar Duitsland zijn gekomen en nu deel uitmaken van de samenleving. Het is een prachtige parallel in beeld gebracht. Ik ga verder richting Walldorf. Vlak voor dit Waldenser stadje kom ik in een woonwijk ontworpen door Richard Neutra. Veel groen ontneemt gedeeltelijk het zicht op de mooie moderne architectuur. Het is gebouwd na WOII in de jaren 60. DSC_7252Vervolgens kom ik in Walldorf. Lange rechte straten bepalen het beeld. Historisch meest authentiek is de Langestraat. Er staan panelen met verhalen bij verschillende panden. Ik wil het museum bezoeken maar dat is gesloten. Ik maak de rondgang door het stadje af en loop het uit met een ijsje van de benzinepomp. Ik ga over het spoor en een snelweg. Ik zie dat het Lutherpad en het Hugenotenpad hier dezelfde route volgen. Er volgen weer een aantal kilometers door het bos. Als ik bij het station Neu Isenburg aankom is het over halfzes. Ik besluit hier te stoppen voor vandaag. Met de trein ga ik naar Frankfurt en huur een bed voor 2 nachten in de Jeugdherberg. Ik deel de kamer met een 65 jarige Duitser uit Bremerhaven, een 39 jarige Duitser uit Magdeburg en een 31 jarige Zweed uit Malmö. Wanneer ik begin over de vluchtelingen van 300 jaar geleden bespreken we uitgebreid de politiek t.a.v. vluchtelingen in Europa. Als ondertussen de glazen bier op tafel komen, wordt het nog laat.

Klik hier voor de foto’s