Freyburg – Naumburg & bezoek aan Jena

Het ontbijt in het hotel is uitgebreid. Wanneer ik om 07.00 uur aanschuif, zitten er al werklui te eten. Na een half uur heb ik genoeg en ga mijn spullen van de kamer halen. De zon schijnt maar het is nog fris als ik over de markt naar de kerk loop.

Langs de weg verlaat ik het stadje en passeer meerdere wijnboeren. Hoog op de berg staat een groot Schloss. Een landweg brengt me vervolgens door het open landschap naar het dorp Grossjena. Vervolgens kom ik bij steile terrasvormige hellingen met wijnvelden. Op de muren van de terrassen zijn in de 16e eeuw reliëfs gemaakt van bijbelse taferelen. Het ziet er bijzonder uit. Na het maken van foto’s loop ik verder en kom bij de Saale rivier. Deze moet ik oversteken met een veerpont.

Na een kwartier wachten is het 10.00 uur en dan komt de veerman uit zijn huisje. De veerman moet een kabel met een slinger strak trekken. Op de boot staat een rolmast die hoog genoeg is om langs de kabel te gaan. De snelstromende rivier zorgt dat de veerboot middels de stand van een roer de ene of de andere kant op beweegt. Het is een heel bijzondere manier om een veer aan te drijven. Er staan mensen op de oever te kijken als ik de enige ben, die zo wordt overgevaren.

Vervolgens loop ik langs een grote camping naar Naumburg. In de buitenwijk van deze stad loop ik lang woonblokken uit DDR tijd naar het historische centrum. Op de markt is de het druk. Op weg naar de Dom neem ik op een terras “kaffee mit kuchen”. Vervolgens ga ik de Dom bezichtigen. Op vertoon van mijn pelgrimspas mag ik er gratis in. Al in de 13e eeuw is men begonnen met de bouw.

Na een uur ga ik naar de plek waar ik om 14.00 uur met Peter Elspass (oud collega en goede kennis) heb afgesproken. We komen gelijktijdig aan op de parkeerplaats waar we hebben afgesproken. We begroeten elkaar uitbundig na elkaar jaren niet te hebben gezien. Na mijn pensionering hebben we contact gehouden We rijden vervolgens in 45 minuten naar Jena. In het appartement begroet ik Corrina. Met koffie op het balkon halen we herinneringen op. Aansluitend maak ik met Peter een wandeling door de binnen stad van Jena.

Belangrijk voor de stad zijn de universiteit en het bekende bedrijf Carl Zeis. Terug gekomen, drinken we op het balkon een bier en halen herinneringen op. Corinne heeft vervolgens een aspergemaaltijd opgediend. Na het eten nog even verder praten op de bank en dan naar bed.