Giannitsa-Pella

Het is droog maar bewolkt wanneer ik het hotel verlaat en door de katoenvelden richting Pella ga. Na het dorp Nea Pella pak ik de route uit de gids weer op en loop naar Pella.

Het huidige Pella is een gewoon Grieks boeren dorp. Het klassieke Pella was een stad met aanzien. Halverwege de 4e eeuw voor Christus werd hier Alexander de Grote geboren als zoon van Phillip van Macedonië. De getalenteerde Alexander werd al snel de leider van Macedonië. Het Perzische rijk wist hij onder zich te krijgen en middels krijgstochten het hele Midden Oosten tot aan de grens van India. Het was het grootste rijk van de oudheid. Halverwege de 2e eeuw voor Christus waren het de Romeinen die de macht overnamen. Zij bouwden Pella om naar hun maatstaven. Pella werd het handels- en machtscentrum van die tijd.

Sinds 1960 zijn er opgravingen gedaan en is er veel van de klassieke stad bloot gelegd. In het archeologisch museum van Pella zijn alle vondsten van de opgravingen tentoongesteld. Het museum is gehuisvest in een modern gebouw dat ca. 10 jaar geleden is gebouwd.

Ik ga eerst een bezoek aan het museum brengen. Beeldjes, potjes, mozaïeken, gebruiksvoorwerpen allemaal opgegraven op de archeologische site. Nadat ik het museum heb bezocht, loop ik naar de site. Op een groot terrein zijn allerlei resten van gebouwen te zien. Ik loop een paar uur rond en krijg een goed beeld van de klassieke stad.

Wanneer ik alles heb bekeken, koop ik bij een kar bij de uitgang een hotdog bij wijze van lunch. Daarna loop ik terug naar het hotel. De soms nog blubberige paden hebben de onderkant van de broekspijpen vies gemaakt. Nadat ik de broekspijpen heb gewassen, ga ik in de bar een bier drinken. Om 19.00 uur laat ik een pizza bezorgen.

Gelopen 18,32 Km