Görlitz – Melaune

Na een aangenaam verblijf in de stad, begin ik vandaag aan de pelgrimstocht. Het is even voor 9.00 uur als ik de deur van het pension achter me dicht trek. De zon schijnt en het is onbewolkt. Ik volg de route de stad uit en passeer het stedelijk ziekenhuis. Al snel doe ik de jas uit en niet veel later ook het vest.

In anderhalf uur ben ik in Ebersbach. Een klein maar charmant dorp. Boven het dorp uit, torent de Sta. Barbarakerk. Tegen de blauwe lucht komt het klassieke gele pleisterwerk van de kerk mooi uit. Ik steek de beek over en wordt dan aangesproken door een man. We praten even over de tocht waar hij plaatselijk bekend mee is. Met een handdruk loop ik verder. Bij een kruispunt pauzeer ik even op een bank. Als ik verder ga, passeer ik de Kapellenberg waar volgens de gids Napoleon zijn troepen in 1813 had opgesteld in de strijd tegen de Pruisen.

Tussen de eindeloze glooiende graanvelden bereik ik rond 11.30 uur het gehucht Liebstein. Ik pauzeer even en eet een appel. Wanneer ik weer verder ga, bereik ik een bos waar de route doorheen slingert. Het is stijgen en dalen. Rond 13.00 uur bereik ik de Hochsteinbaude. Op een berg van ruim 400 meter hoog staat een vulkanische steenformatie. Daarnaast staat een café waar ik binnen ga. Ik bestel een stevige pastasoep en een bier. Na een uur ga ik weer verder en loop de berg weer af. Als ik de bossen achter me heb gelaten bereik ik Arnsdorf. Aanvankelijk dacht ik er te overnachten maar ik ga nog een dorp verder.

Een kar met twee mooie zwarte paarden er voor komt me tegemoed. Ik spreek de man op de bok aan. Paard en wagen zijn het transport van de toekomst beweert hij. Dan rijd hij weer verder. Ik heb gereserveerd bij pension König in Melaune.

Als ik er aankom zit de eigenares met een gast achter het huis. Ik wordt uitgenodigd er bij te komen zitten. De andere gast blijkt in de beveiliging te werken en heeft een waakhond bij zich. Na een biertje krijg ik een chalet in de tuin als onderkomen. De eigenares maakt een bord met eten voor me terwijl ik me ga douchen. Ik zit opgefrist in mijn chalet als het eten wordt gebracht. Na het eten schrijf ik het verslag van de dag.