Dag in Görlitz

Om 8.00 uur staan in de eetkamer de tafels gedekt voor het ontbijt. Aan de tafel naast mij zit een vrouw uit Hannover die vandaag aan haar eerste pelgrimstocht begint. We praten er uitgebreid over. Wanneer de beheerder er bij komt, gaat het over politiek. Als we klaar zijn wens ik de vrouw “buen camino”. Op mijn kamer pak ik het fototoestel en ga rond 9.00 uur de altstad verkennen.

Eerst loop ik over de Elizabethplatz. Dit is een langgerekte ruimte, voor de helft met rijen bomen. Op de lege helft is een kleine markt opgesteld. Aan het eind staat een “Dicker Turm”. Ik ga rechtsaf en bereik de Obermarkt, ook een langwerpige ruimte maar korter en breder. Kenmerkend voor de hele altstadt is de veelheid aan Renaissance en Barock gebouwen. Ik passeer de “Jägerkaserne”. Deze is gebouwd voor het Pruisische leger maar wordt nu als gemeentehuis gebruikt. Daarna kom ik bij het Heilige Graf.

Hier is een kopie gebouwd van de kruisgang van Jezus in Jeruzalem. Er staan een paar kapellen. Via smalle historische straatjes loop ik vervolgens naar de Petrus en Pauluskerk. Deze kerk, de belangrijkste van de stad, staat op een hoogte naast de rivier Neisse. Ik loop er omheen en ga dan naar binnen. In het opvallend lichte interieur hangt een bijzonder orgel. Als ik zie dat om 12.00 uur een miniconcert wordt gegeven wacht ik daarop. Na een half uur orgelmuziek verlaat ik de kerk. Het is 12.30 uur als ik door de oude binnenstad naar mijn pension ga. Ik lunch met het brood uit de koelkast.

Vervolgens bel ik een adres uit de gids waar ik morgen naar toe ga lopen. De vrouw zegt dat ik welkom ben en noemt de prijs. Deze is anderhalf keer de prijs uit de gids. Het zij zo. De middag besteed ik aan een wandeling aan de overkant van de Neisse. Dat is dus in Polen. De zon is gaan schijnen waardoor alles er beter uitziet. Ik loop een stukje door de stad Zgorzelec en vervolgen over de oever van de Neisse. Tegenover de Petrus en Pauluskerk neem ik bij een snackkeet een bier en ga op een picknickbank in de zon zitten. Daarna steek ik met een voetgangersbrug (Altstadbrücke) de Neisse weer over. Met een ommetje door de altstad loop ik terug naar mijn pension. Op mijn kamer schrijf ik wat en plaats een selectie van de foto’s in Dropbox. Daarna loop ik weer over de Altstadbrücke om in Polen te gaan eten.

Ik kies restaurant Miodmaliny. De kaart is in het Pools en de prijs is aangegeven in Zloty(1 Euro=4 Zloty). Ik kies voor een visgerecht met snoekbaars. Met een wit wijntje er bij laat ik het me heerlijk smaken. Na de maaltijd loop ik terug naar mijn pension. Ik lees nog wat over het weer. Morgen wordt een zonnige dag verwacht.