La Neuville – Biel/Bienne

Ik ben vroeg wakker. Ik breek op en ga vertrekken. De receptie is nog gesloten. De rekening is onbetaalbaar. Ik kijk nog wat rond, zie niemand en ga dan op pad. Ik volg de “Uferweg”. Deze ligt tussen het meer en de spoorlijn. Af en toe suist er een trein voorbij verder is het een prima pad met mooie uitzichten op het meer. Na ruim een uur lopen, verlaat ik het oeverpad en bereik een eerste wijndorp Schafis. DSC_5881Het ziet er meteen anders uit. Het doet denken aan Duitse wijndorpen. Om dit te bevestigen groet men hier niet met Bonjour maar met Morgen. Het volgende wijndorp is Ligerz. Het is wat groter. Ik loop door de historisch straten en maak wat foto’s. Ik loop het dorp weer uit. Bijna direct volgt een zelfde dorp Twann. Hier ga ik de Bäckerei binnen. Ik bestel koffie. Iedereen die hier binnenkomt, spreekt Duits of iets dat er op lijkt. Ik betaal en vertrek. Ik zoek het oeverpad weer op en vervolg mijn weg. Er volgen nog wat gehuchten en dan ben ik in Biel/Bienne. Dit is één van de weinige plaatsen in Zwitserland die officieel Tweetalig zijn. Vandaar dat de naam is zoals hierboven geschreven: de Duitse naam Biel, schuine streep, de Franse naam Bienne. Via een mooi park loop ik naar het Hostel Lago Lodge. Ik check in en ga naar de kamer. Daar neem ik een uitgebreide douche en was mijn spullen. Vervolgens loop ik naar het middeleeuwse centrum. DSC_5930Jammer dat de zon niet schijnt. De gekleurde gevels zouden nog mooier zijn. Ik loop door de wir-war van straten en maak foto’s. Ik verlaat het oude centrum en loop één van de vele winkel straten in. Bij een koffiezaak ga ik koffie drinken. Teruglopend naar het hostel doe ik nog even wat boodschappen bij een hele grote Coop. Als ik weer bij mijn kamer ben, schrijf ik mijn verslag buiten voor de deur. Terwijl ik bezig ben komt er een jonge man aanlopen. Hij komt bij mij op de kamer slapen. Hij is afkomstig uit Gran Canaria en is afgestudeerd arts. Hij wil hier gaan werken en heeft al de nodige contacten gelegd. Eén daarvan gaat hij nu bezoeken. Ik ga naar de keuken en maak mijn eten klaar. Daarna zit ik voor mijn kamer nog even in de zon tot deze achter de bergen verdwijnt.

Klik hier voor de foto’s