Laguardia-Navarrete

Na een eenvoudig ontbijt vertrekken we uit Laguardia. Omdat de stad hoog ligt is er voor voetgangers een (mooi vormgegeven) lift naar het lager gelegen land.

Eerst lopen we naar een meer in een natuurgebied. Dan gaat de route verder tussen de wijngaarden. Door het zonovergoten glooiende landschap is het aangenaam lopen. We pauzeren op een rots in de schaduw om wat te eten en te drinken. Na ca.9,5 km bereiken we het dorp Lapueblo de Labarca dat hoog boven de rivier de Ebro ligt. Voor het gemeentehuis is markt geweest. We gaan op een terras zitten waar het nog vol zit met vrouwen die naar de markt zijn geweest. We drinken wat en gaan daarna op een bank met uitzicht op de Ebro onze boterham opeten.

We zien in de verte Fuenmayor, het volgende dorp op onze route al liggen. We dalen middels een voetpad van planken af naar de rivier. De brug over de Ebro houdt geen rekening met voetgangers. We lopen de brug strak langs de kant over. Bij een spoor is er even discussie over onze route door tegenstrijdige aanduidingen. We besluiten langs de hoofdweg naar Fuenmayor te lopen. We komen er aan rond 15.30 uur en gaan op een mooi met lei-platanen overdekt plein op een terras zitten. We drinken Fanta Limon en ik eet een ijsje.

Dan lopen we over een oud voetpad langs een snelstromende waterloop naar Navarrete. Het is zo warm dat we blij zijn even onder een verkeersbrug in de schaduw te kunnen staan. Daarna lopen we over een zandpad langs een oprit van de snelweg met tolstation het laatste stuk naar Navarrete. Voor de overnachting kiezen we voor de eerste keer voor een hostel, Albergue del Peregrino Angel.

Het plaatsje ligt op de Camino de Santiago en is vol hostels. Er zijn niet veel gasten, dus wij krijgen de slaapzaal een hoekje met zes bedden voor onszelf. Toilet en douches zijn prima in orde. Angel is de eigenaar van deze kleine Albergue en woont er ook. Hij biedt voor 10 euro een paellamaaltijd met wijn aan. We besluiten daar aan deel te nemen, ook om de drie andere pelgrims te spreken, allen Santiago-gangers.

Na het simpele maar lekkere maal kuieren we nog het stadje rond. In de grote kerk is de mis net afgelopen, we kunnen er nog snel in. Een enorm hoge ruimte met een imposant retabel van klatergoud. Er staat zowaar een beeld van Ignatius, die hier regelmatig heeft verbleven bij de Hertog van Najera. De smalle straatjes zijn minder gelikt dan in Laguardia, en stil, want alle peregrinos zijn ongetwijfeld al naar bed. We drinken nog een biertje en wijntje op een gezellig terrasje en gaan om 22.00 uur richting hostel.