Lerida-El Palau d’Anglesola

Het is nog schemerig wanneer ik om 6.00 uur langs de rivier de stad uit loop. De enigen die ik op de oevers tegenkom op dit tijdstip zijn joggers. Het duurt meer dan een uur om de stad inclusief het bedrijfsgebied achter me te laten.

Na twee uur lopen pauzeer ik even op een steen in de berm. In de verte is de “Seu Vella” nog te zien. Verdergaand zijn het vooral akkers met graan en mais om mij heen, afgewisseld door fruitplantages. Om 10.00 uur ben ik in Bell-lloc d’Urgell. Dit dorp zou een mogelijke plaats voor een overnachting kunnen zijn. Maar het dorp is te sfeerloos om er te blijven. Met een frisdrankje in de bar en een foto van de kerk ga ik verder en loop om 11.00 uur weer het akkerland in.

Rond 13 30 uur ben ik in El Palau d’Anglesola. Bij de ingang van het dorp is op een lantaarnpaal een lijst met telefoonnummers van hospitaleros geplakt. Met de bedoeling de lijst te gebruiken, maak ik er een foto van. Vervolgens loop ik door naar de kerk. In de kerk zijn werkzaamheden gaande. Met een foto van het retabel ga ik weer naar buiten en zoek wat te drinken. Een koffiebar is snel gevonden. Vervolgens ga ik het nummer bellen van de hospitalero die nu aan de beurt is. Binnen enkele minuten komen Jordi en Maica me bij de kerk ophalen.

Maica spreekt Engels. Ze brengen me naar het gemeentelijk zwembad. Daar is een refuge voor pelgrims. Voor 5 euro en de complimenten heb ik een bed voor de nacht. De jongelui vertrekken nadat we foto’s hebben gemaakt en ik ze op mijn website heb gewezen. Meteen trek ik mijn zwembroek aan en spring in het zwembad. Na een paar baantjes zwemmen, douche ik me en houd een korte siesta. Daarna is het tijd om wat te gaan eten.

Via wegwijzers kom ik bij bar Pyramid terecht. Bij binnenkomst sta ik wat te stuntelen om een maaltijd te bestellen. Een man kijkt op van zijn krant en vraagt: Are you Wim. Hij heeft mijn website op zijn telefoon, gekregen van Jordi en Maica. Hij is ook onderwijzer, net als Maica. Volgende week is hij zelf aan de beurt om hospitalero te zijn. Met een handdruk vertrekt hij.

Mijn eten staat klaar (inktvis, sla en patat). Het is eenvoudig maar smakelijk. Na het eten loop ik terug naar het zwembad. Het is er druk op het terras. Gezwommen wordt er niet meer. Met het verslag schrijven eindigt deze dag.