Dag in Lerida

Op het terras aan de rivier, dat me gisteren ook beviel, begin ik deze dag met cafe Americano en een croissant. Vervolgens loop ik door de stad omhoog naar La Seu Vella (oude Kathedraal) die hoog boven de stad uitsteekt.

De kerk stamt al uit de 13e eeuw. Met name de 60 meter hoge toren domineert de hele omgeving. Toen ik gisteren de stad naderde was dat te zien. Vanaf 10.00 uur is het geheel te bezoeken. Tot het zover is, geniet ik het uitzicht over de stad. Eenmaal binnen, ben ik onder de indruk van de kloosterhof. De kerk is een basilica en niet meer als kerk in gebruik. Daardoor is er weinig opsmuk. Wanneer ik uitgekeken ben ga ik met een lift naar beneden en kom uit in het Cecilia Park aan de voet van de berg.

Eenmaal het park uit loop ik langs de Sant Marti kerk de stad in. Op het Placa de Cervantes is een terras. Het is tijd voor koffie met een donut. Vervolgens loop ik door de smalle, soms armoedige straatjes, een contrast met de boulevards. Bij de rivier lunch ik met tapas en ga dan naar de kamer voor de siësta. Na de historie wil ik wel wat moderne kunst zien. Ik zoek en vind op internet Centre d’Art la Paneda.

Onderweg daar heen breekt er een geweldig onweer los. Ik vlucht een cafe in en wacht tot de bui over is. In een voormalige graanschuur is la Paneda ondergebracht. Het gebouw heeft twee lagen. Met een lange trap is de ingang op de bovenste laag te bereiken bereiken. Een man en een vrouw ontvangen mij. Bijzondere installaties zijn gebaseerd op klimaat en natuur b.v. blad dat als er met een speciale zaklamp op geschenen wordt tot leven komt. Alle bijschriften zijn in het Catelaans. Dan ga ik naar de onderste ruimte. Dikke natuursteen kolommen moesten de graanlast op de verdieping dragen. Nu verdelen ze de ruimte waarin een Baskische kunstenares haar bijzondere kunstwerken heeft geplaatst. Het zijn sculpturen van afgedankte kleding die in stijfsel/behangplaksel zijn gedrenkt. Daarna zijn ze vrij gevormd en gekleurd. Samen met de verlichting en de kolommen is het een interessant geheel.

Naast la Paneda staat de kerk Sant Marti waar ik eerder langs liep. Als ik vervolgens terug loop naar de kamer regent het nog steeds. Ik stap meteen onder de douche als ik in de kamer ben. Om 19.30 uur loop ik naar hetzelfde restaurant waar ik gisteren was. Ik bestel Escalivada en Xurasco (ansjovis en vlees).
Om 21.30 uur ben ik weer op mijn kamer.