Orsières – Bourg St. Pierre

Er is plaats voor 8 personen in het pelgrimsverblijf waar ik heb geslapen maar ik ben de enige. Na een douche en een ontbijt ga ik op pad. De etappe zal vandaag niet lang maar wel zwaar zijn omdat er flink geklommen moet worden. In elk geval van 880 m naar 1640 m. Ik knip de etappe uit de gids in tweeën. Die gaat van 880 naar de top van de Grand Sint Bernard op 2470 m. Morgen dus het laatste stukje naar de top. De route van vandaag gaat over de hellingen van het Val d’Entremont. Door het dal gaat een met geweld stromend riviertje. Na de eerste klim blijft het pad even op hoogte. Ik passeer een gehucht. Een man is zijn gras aan het maaien. Hij stopt even voor een praatje. Vervolgens daal ik af naar de rivier. Steek hem over en vervolg de route aan de andere kant. De weiden staan vol met bloemen. Het is een kleurig geheel. Dan kom ik op een punt dat rechts de kolkende rivier is en links een steile rotswand. Ik herken het punt op de kaart en het is onvermijdelijk, ik moet langs de wand omhoog. Er zijn treden gevormd met zo’n hoge opstap dat door het gewicht van de rugzak het lastig is het evenwicht te bewaren. Ik ga op handen en voeten. Boven gekomen sta ik even uit te hijgen en dan loop ik verder. In het volgende gehucht pauzeer ik zittend op een boomstam om te lunchen. Als ik weer verder ga passeer ik een waterbekken van een elektriciteitscentrale. Op een gegeven moment staat er daarna een hek over het pad. Het pad is afgesloten omdat er een berg is ingestort. Via een plank over de rivier ga ik naar de overkant en vind mijn weg naar boven. Vlak voor Bourg St Pierre kom ik op de weg en loop zo het dorp in. Het is 12.30 uur als ik op een bank even ga zitten bekomen van vijfenhalf uur zwoegen. Dan ga ik naar de auberge. Ik krijg een bed. Als ik me heb geïnstalleerd loop ik het dorp rond .Het is een dorp van niks maar er zijn in de geschiedenis toch veel bekende figuren te gast geweest zoals Ceasar, Hannibal, Karel de Grote en Napoleon. Als ik in het restaurant wat ga eten, zit het vol met mensen uit het dorp. Ik bestel een menu en na het eten ga ik naar boven.