Panschwitch-Kuckau – Reichenau

De zon schijnt wanneer ik om 8.30 uur het klooster St. Marienstern verlaat. Even later loop ik in het open veld en voel de koude wind. Na een uur lopen ben ik in een dorp en ga even uit de wind in de zon zitten. Veel boerendorpen zien de huizen er goed onderhouden uit. Maar je ziet geen mensen waardoor ze er doods overkomen. De meeste dorpen zijn ook te klein voor een café of koffietent.

In het dorp Nebelschutz staat een mooie kerk. Veel teksten op de huizen zijn in in deze streek in het Sorbisch. Rond 11.00 uur bereik ik de stad Kamenz in een koopcentrum ga ik bij Kaufland koffie drinken. Omdat ik nog niet heb gekozen voor een slaapplek, pak ik ondertussen de gids. Op de kaart zie ik dat zo’n 30 km zuidelijk Dresden ligt. Dat brengt me op het idee om aan het eind van de dag na het lopen naar Dresden te reizen. Die stad stond al lang op mijn lijstje. Daarom had ik mij een bezoek voor mijn vertrek al voorgenomen. Kaufland laat ik achter me om naar het historische centrum van Kamenz te gaan.

In het dal waar ik door loop heeft een KZ kamp gestaan. Er is een monument opgericht. De weg gaat omhoog en ik komt uit bij een kerk. Aansluitend loop ik door de historische stad. De gekleurde gebouwen, vaak rijk gedecoreerd, en de keienstraten zijn typerend. Aangekomen bij een rotonde aan de rand van de stad ga ik weer het open landschap in. Het is inmiddels bewolkt maar droog. Langs een verkeersweg en een landweg kom ik bij een bos. Ruim een uur lopen door het bos brengt me in het boeren gehucht Schwosdorf.

In een abri bij de bushalte pauzeer ik en eet een broodje kaas uit de rugzak. Daarna gaat het weer verder tot ik weer een bosgebied in ga. Ik loop 5 kilometer door het bos en bereik dan het dorp Reichenau. Bij een bushokje zie ik staan dat de bus ook naar Dresden gaat. Op dat moment komen 2 van de 3 vrouwen die ik gisteren zag aanlopen. De 3e is al naar huis. Terwijl we praten komt de bus. Ik breek het gesprek af en vraag de buschauffeur of hij naar Dresden gaat. Hij zegt: “stap maar in ik breng je naar het station”.

Even later zit ik in de trein. In de trein reserveer ik een hostel voor 2 nachten. Met een overstap in station Dresden-Neustadt (waar ik ook op de heenreis moest overstappen) ben ik rond 18.00 uur aan in Hauptbahnhof. Tegenover het station staat Hotel Meininger waar ik heb gereserveerd. Het is een modern onderkomen op de 1e verdieping. Wanneer ik ben ingecheck ga ik naar de kamer met 6 bedden en neem een douche. Daarna ga ik in de lounge aan een tafel bij het raam. Zitten schrijven. Vervolgens bestel ik een pizza en een Hefeweizen.