Rustdag in Marburg

Vandaag neem ik een rustdag. Marburg is een mooie universiteitsstad. Er is nog e.e.a. te bekijken in het licht van mijn tocht. De vriendelijke man van het hostel heeft een brochure voor me meegenomen waarin e.e.a. staat over de reformatie in Marburg. Hij heeft deze speciaal voor mij bij de gemeente gehaald. Ik ontbijt bij een café aan de overkant. Een eenvoudig ontbijt hoort bij de overeenkomst met het hostel. Daarna loop ik naar de altstadt. Eerst ga ik naar boven naar het slot. Daarin zijn enkele musea gevestigd. Bij de kassa vraag ik waar ik iets vind over de Hugenoten. Twee mannen kijken me verbaasd aan.DSC_7463 Ik snap niet dat Marburg zo belangrijk was tijdens de Reformatie en vervolgens bij de opvang van Hugenoten en dat het museum er niets van heeft. Ik loop de zalen door. De potjes en beeldjes sla ik over. Wel interessant is de ruimte gewijd aan de hulpmiddelen voor blinden. Deze zijn allemaal ontwikkeld na de 1e wereld oorlog aan de universiteit. Marburg is de blindenstad van Duitsland. Dan kom ik bij een schilderij getitteld “Religionsgespräch”. Het is uit 1529. Luther heeft in 1517 zijn stellingen tegen o.a. de aflaat openbaar gemaakt. Landgraaf Phillip van Hessen-Kassel (de Goedmoedige) heeft na enige tijd de opvatting van Luther omarmt. Dan dreigt de Keizer met militaire middelen in te grijpen om de nieuwe opvattingen de kop in te drukken. Phillip reageert met het bijeenroepen van de religieuze leiders waaronder Luther en Zwingli teneinde het eens te worden over bepaalde religieuze opvattingen binnen het Reformatorisch front. Deze bijeenkomst vindt plaats in dit zelfde slot waar ik nu ben. Luther en Zwingli blijven het oneens. Toch ondertekenen ze 14 stellingen waar ze het wel over eens zijn. Zo wordt een macht gevormd waar de keizer niet tegenop kan. Het schilderij toont deze bijeenkomst. Samen met de bijgeleverde informatie wordt dit beeld duidelijk. Als meer dan 100 jaar later de Hugenoten aankomen is er een klimaat van begrip en welwillendheid in bestuurlijke kring van Marburg. Ik verlaat het slot en daal af. Ik kom uit bij de Lutherkerk. Marburg was inmiddels verklaard een Lutherstad. Luther heeft ook in deze kerk gepreekt. Maar inmiddels kregen de opvattingen van Calvijn weerklank. Phillip wilde de leer van Calvijn volgen. Dit wordt hier de tweede reformatie genoemd. Maar de bevolking van Marburg wilde bij het Lutherse blijven.DSC_7489 Bij deze kerk waar ik nu ben, zijn in 1605 rellen uitgevochten vanwege deze controverse. Ik loop verder naar beneden en kom op de oude marktplaats uit. Het is er druk op de terrassen. Het is lunchtijd. Ik ga op een bank zitten en maak een schetsje. Dan loop ik naar een terras in een winkelstraat en bestel een pizza. Na de lunch loop ik naar de oude universiteit. Deze is gebouwd op de fundamenten van een klooster. Eerst ga ik naar de universiteitskerk. Dit was de oude kloosterkerk. Het gotische gebouw van de universiteit is normaal gesloten voor bezoek. Er gaat echter een bijeenkomst plaatsvinden. Ik vraag een vrouw of ik even mag kijken. Dat mag mits niet te lang. Ik loop in het gebouw en herken de kloosterstructuur. Ik maak wat foto’s en ga dan weer naar buiten ik wandel langzaam terug naar het hostel. Onderweg doe ik wat boodschappen. Als ik even later in het keukentje zit te eten komt de vrouw die er gisteren ook was binnen. Ik spreek haar aan. Ze is op zoek naar een woning. Ik vraag verder. Ze blijkt zwanger en heeft haar baan opgezegd. Haar vriend woont niet bij haar. Ik vind het maar een vreemd verhaal. Ik ga naar mijn kamer. Even later komt er ern Braziliaanse jongen binnen. Hij studeert filosofie. Ik raak in een interessant gesprek met hem over goed en kwaad en waarheid.

Klik hier voor de foto’s