Verdu-Cervera

Het is nog stil in Verdu wanneer ik om 7.30 uur door de eeuwenoude straatjes loop. Hier liep Pedro Claver als kind ook rond voordat hij zich als missionaris bekommerde om het lot van de zwarte slaven in Zuid Amerika. Langs de kerk en het kasteel gaat het omlaag. Het dorp ligt mooi op een berg. Een paar keer draai ik me om en bewonder het.

In een uur ben ik in Tarrega. Daar ga ik in het centrum koffie drinken en een broodje eten. Daarna loop ik de stad uit en kom in Talladell, een dorpje tegen een berg gelegen. De route gaat vervolgens door het dal van een rivier. Na anderhalf uur lopen, pauzeer ik in de schaduw van een boom.

Weer verder lopend, zie ik in de verte het einddoel voor vandaag: de kerk van Cervera boven op een berg. Het heuvelachtige landschap wordt bepaald door goudgele korenvelden tegen de achtergrond van groene maisvelden. Rond 12.00 uur bereik ik het centrum van de stad. Het is druk want er is markt in de smalle straatjes van het centrum. Door even rond te lopen, krijg ik een indruk van het geheel. Op het terras van een cafe drink ik wat en ga dan op zoek naar een slaapplaats. Die vind ik bij de Pilgrim’s shelter Sagrada Familia.

Een Marokkaanse man schrijft me in en brengt me naar de slaapzaal. Ik ben de enige gast. Na het douchen lig ik even te rusten. Om 17.30 uur loop ik naar de grote Basiliek van Heilige Maria. Deze blijkt dicht te zijn. Achter de kerk is er een mooi uitzicht omdat ze is gebouwd op de rand van het plateau van de stad. Tijdens het lopen had ik haar lang in beeld.

Vervolgens ga ik naar het centrum waar ik vanmiddag was. De markt is verdwenen. Op het terras van het Casa de Cervera ga ik wat drinken en ondertussen schrijven. De sfeer bevalt me hier, dus vraag ik hier wat ik kan eten. Het wordt een Poke-bowl met zalm en rijst.