Villafranca del Bierzo La Faba

De jongelui zijn vroeg op. Ze vertrekken stilletjes om mij niet te wekken. Nadat ik ben opgestaan maak ik alles klaar en ga beneden uitgebreid ontbijten. Tegen 7.45 uur ga ik de deur uit. Het is fris. De route over de bergen laat ik liggen en loop langs de weg naar Pereje waar ik koffie drink. OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn Trabadelos haal ik Toni en Louisa in. We spreken af in  het volgende dorp, Portela de Valcarce, samen koffie te drinken. Na de koffie loop ik als eerste verder. Het is inmiddels warm geworden. Via een paar dicht achter elkaar liggende dorpen kom ik in Las Herriera. Op een bank onder een boom pauzeer ik een half uur. Bij een bron vul ik mijn bidon en loop dan weer verder. Op een bord langs de weg staat een aanbod om met een paard omhoog te gaan. Direct na het gehucht Hospital gaat het steil omhoog. Eerst nog over een geasfalteerd weggetje, maar daarna over een slecht te belopen bospad met keien. Meerdere malen stop ik om op adem te komen. Het is een zware klim. Ik bereik La Faba en ga direct naar de herberg. De herberg is gebouwd door Duitsers en wordt beheerd door het Duitse genootschap voor St Jacob. De hospitalier is een Duitse vrijwilliger. OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk installeer me en ga me douchen. Dan ga ik naar de bar om wat te eten. Terwijl ik daar zit komen Toni en Louisa binnen lopen. Ze zijn net aangekomen. We drinken wat en gaan dan samen naar de herberg. Terwijl zij siësta houden ga ik buiten zitten en maak een schets van de kerktoren. Tegen 20.30 uur ga ik bij de bar een menu bestellen. Als de hospitalier binnen komt raken we aan de praat. Hij vertelt dat een Duitser, genaamd Hartmann, zich om de wederopbouw van de herberg en de kerk heeft bekommerd. Hij wordt ook Camino Hartmann genoemd. Het dorp telde 13 inwoners en dat is gegroeid naar de huidige 31 inwoners. Er is een bar en een tienda (winkeltje), allemaal het gevolg van de initiatieven van Hartmann. Om 21.45 gaan we terug naar de herberg omdat deze om 22.00 uur gesloten wordt.

Klik hier voor de foto’s.