1e dag in Bitola

Tot 10.00 uur werk ik de verslagen bij en ga ontbijten in het hotelrestaurant. Buiten regent het pijpenstelen. Onder de paraplu loop ik de stad in over de Shirok Sokak, de hoofdstraat waaraan mijn hotel ligt.

Ik loop naar de gekanaliseerd rivier Dragor. In een plantsoen staat een klokkentoren uit de 17e eeuw. Aan beide zijden van de brug over de rivier staan moskeeën, de Yeni moskee en de Isak moskee. Over de brug loop ik door een overdekte markt naar de oude bazar, een wirwar van smalle straatje met kleine winkeltjes. Ik kijk er wat rond en loop dan terug naar de hoofdstraat. Er zijn meerdere overdekte verwarmde terrassen en de meesten zitten vol. Het is rond 12.30 uur als ik op een terras plaatsneem en koffie bestel. Na een half uurtje ga ik naar mijn hotelkamer en ga lunchen.

In de loop van de middag wordt het droog. ik ga wat kerken bekijken. De Orthodoxe kerken Sv.Bocorodica en Sv.Dimitrija zijn open. Weer wordt ik getroffen door de veelheid iconische fresco’s. Een aantal herken ik als bijbels verhaal. Maar de veelheid aan verklaarde heiligen zijn mij vreemd. De Rooms Katholieke kerk aan de hoofdstraat is gesloten. Deze is in de 19e eeuw met steun van de Fransen gebouwd. Ik loop nog naar een Vlach kerk maar die is ook gesloten. Vlachen is een verzameling minderheidsvolken op het Balkanschiereiland die gemeen hebben dat ze varianten van het Roemeens spreken.

De Vlachen stammen voornamelijk af van geromaniseerde Thraciër en mogelijk ook Illyriërs, en Romeinse kolonisten. Teruglopend passeer ik een cultureel centrum. Ik kijk wat er speelt. Dan loop ik naar het hotel terug. Op de kamer bekijk ik het vervolg van de route. Tegen etenstijd ga ik de stad weer in. In een zijstraatje vind ik een klein restaurant Kyc-Kyc (Kus-Kus). Ik bestel er Pizza Marinara en bier. Tegen 21.30 ben ik terug op de kamer.

Gelopen 9.29 Km