3e Dag in Ohrid

We beginnen deze laatste dag in Ohrid met een ontbijt aan de waterkant bij de haven. Vervolgens lopen we over een brede boulevard langs het water naar het nieuwere deel van de stad. Hier staan de op massatoerisme gerichte hotels. Een Nederlands reclamebord prijst gezelligheid aan. We gaan daarna terug naar onze kamer.

Op het terras lunchen we. Terwijl Mariette probeert in te checken voor de vlucht van morgen, betaal ik de inmiddels gearriveerde vrouw van de verhuur voor de extra nacht die we zijn gebleven. Vervolgens lopen we de stad weer in. We gaan naar het plein waar een 11 eeuwen oude plataan staat.

Er zijn twee moskeeën en een kerk rond het plein en die gaan we bekijken. Na een bezoek aan de sjieke Ali Pasha Moskee lopen we omhoog naar de Orthodoxe kerk. Het interieur is rijkelijk gedecoreerd met zilver. Op het hooggelegen terras naast de kerk eten we een zojuist gekocht broodjes. We hebben er gezelschap van moederpoes met jongen die bedelen om eten. Vervolgens lopen we naar de andere moskee die veel minder mooi is. Het valt op dat beide moskeeën gefinancierd zijn met Turks geld.

We lopen naar een terras aan het plein en bestellen bier en raki. De serveerster heeft in Amsterdam gewoond en spreekt dus goed Nederlands. We lopen door het bos over de heuvel om aan te komen bij de oude stadspoort. We brengen een bezoek aan het amfitheater en lopen dan naar de kamer. Daarna brengen we een bezoek aan het museum. Er is een uitgebreide collectie voorwerpen van de Romeinen te zien. Veel komt van de opgravingen waar we gisteren waren. De suppoost wijst ons op een Milestone die op de Via Egnatia heeft gestaan.

Tegenover de St.Sophia kerk is een restaurant met dezelfde naam waar we om 19.00 uur binnen gaan. We bestellen een traditionele ‘tave’ met vis en drinken er zelfgemaakte wijn bij.

Gelopen 7,95 Km