Cerignalo-Canosa di Puglia

Tijdens het wederom uitgebreide ontbijt vraagt Emily, de gastvrouw, of ze voor het gastenboek een foto van mij mag maken. Ik stem toe en schrijf complimenten in het boek. Na het ontbijt neem ik afscheid van Emily en haar klassieken.

Ik loop via de Kathedraal en de graanputten de stad uit. Al snel loop ik weer tussen de druiven en de olijven. De druivenpluk loopt op zijn eind en de olijven oogst is begonnen. Dus is er activiteit genoeg op het boerenland. Na 3 uur lopen pauzeer ik aan de rand van een wijngaard. Na de pauze verandert er weinig in het landschap. Wel opvallend is een plantage met passievruchten. Bovendien passeer ik een opvallende ruïne van een kerk, een torengebouw en werkruimtes. Op een verweerd bord staan flarden van een tekst. Ik ontcijfer “dutchess” en “Laval”. Ik fantaseer dat het stamt uit de middeleeuwen tijdens de Italiaans-Franse oorlogen.

Verder lopend kom ik bij de brug over het riviertje Ofanto. Veel mensen komen de brug bekijken. Deze brug is gebouwd in de Romeinse tijd en was de op één na grootste van het rijk. De brug is recent gerestaureerd met een bijdrage in de financiering van Europa. Ik loop de brug over en heb dan mooi zicht op Canosa. Op het pad naar de stad ligt een dood slangetje. Bij wegwerkzaamheden wordt ik omgeleid. Met wat kunst en vliegwerk weet ik de stad te bereiken. Het oudste deel van de Canosa ligt op een berg. Ik loop de berg op en boven gekomen rust ik even op een bank. Nu ik uitzicht heb op de stad blijkt hij veel groter dan ik dacht. Ik zoek het adres van de B&B op Google en dan loop ik nog een kwartier tot ik er ben.

Ik word ontvangen door een vader en twee zoons en krijg een modern tweekamerappartement ter beschikking. Nadat ik heb gedoucht, loop ik een rondje door de stad. Rond 18.00 uur komen de mannen van de stad bijeen op het plein voor de kerk en er wordt heftig gepraat. Achter de kerk ligt een aardig park. Aan het park is een terras waar ik een wijntje drink. Als ik rond 20.00 uur wat wil eten blijken vanwege de zondag veel restaurants gesloten. Bij een restaurant dat wel open is, had ik telefonisch moeten reserveren. Ik kom er niet in. Uiteindelijk wordt het afhaalpizza die ik aan de keukentafel in het appartement opeet.

Gelopen: Cerignalo – Canosa di Puglia 20,88 km