Dag in Cerignola

De vrouw des huizes heeft geheel in stijl een ontbijt klaar gezet waar wel 10 mensen zich vol aan kunnen eten. Ze vertelt trots dat ze alles zelf gemaakt en gebakken heeft. Gezeten op een podium, eet ik meer dan normaal. Ik besluit om meerdere redenen, maar zeker ook omdat het hier zo uniek is, een extra dag/nacht hier te blijven. Ik vraag of dat kan en het blijkt te kunnen.

Na het ontbijt ga ik op de kamer wat noodzakelijke dingen regelen en ordenen. Halverwege de ochtend wil ik het Etnografisch Museum gaan bezoeken. Ik spreek met de gastvrouw af dat ik rond 15.00 uur terug ben. Ze geeft me het adres mee van een opticien die mijn noodbril kan repareren. Er is een pootje af. In de stad ga ik op zoek naar het museum. Door Google en diverse Italianen die ik de weg vraag, word ik alle kanten opgestuurd. Ik vind het museum niet. Tot een jongeman achter de bar van een café me het goede adres geeft. Ik loop er heen. Helaas, het is gesloten.

Ik ga bij de bar een wijntje drinken. De jongen die me de goede weg wees, serveert er een schaaltje olijven bij. Ik zit op mijn gemak en stuur wat berichten. Tegen 15.00 uur ben ik terug op de kamer en lunch met een dubbeldikke pizza. Daarna is het tijd voor de siësta. Om 18.00 uur loop ik weer naar het centrum. Achter de Kathedraal is een onbebouwde ruimte waar een grote hoeveelheid graanputten aanwezig is die al door de Romeinen zijn aangelegd. Deze plek was een soort graanschuur en dat is ook de oorsprong van deze stad. De naam Cerignola verwijst er nog naar.

Rond 20.00 uur gaan de eerste restaurants open. Ik zoek een pizzarestaurant uit in een volksbuurt en bestel een pizza Quatro Stagione. Na het eten loop ik terug naar de kamer. De gastvrouw laat me binnen. We praten even hoe de dag was en spreken af voor het ontbijt morgen. Op de kamer zet ik verslag en foto’s klaar, zodat Menno het weer op de site kan zetten.