Orta Nova-Cerignola

Na een, voor Italiaanse begrippen, goed ontbijt vertrek ik om 8,15 uur. Eerst loop ik de 3 km terug naar Orta Nova en pik daar de route weer op. De zon schijn als ik via de hoofdstraat het stadje uitloop. Als laatste passeer ik een begraafplaats. Dat laatste is geen toepasselijk woord. Er wordt niet gegraven maar bijgezet in tempelachtige gebouwen. Ik ga even het hek door om het te bekijken.

Vervolgens loop ik een stuk langs de weg en sla dan een onverharde landweg in. Links en rechts olijfboomgaarden, wijngaarden en grote oppervlaktes broccoli. Er komen mij op een goed moment twee auto’s achterop. In de voorste zit een jongeman. Hij draait het raam open en vraagt me even te wachten tot hij de auto weg heeft gezet. Dan vraagt hij mij, in goed Engels, waar ik mee bezig ben. Daarna vertelt hij uitgebreid hoe goed dit land is voor broccoli. Hoge grondwaterstand is daar de oorzaak van. Als zijn maat met de trekker komt, springt hij er in. Ze gaan een grote aanplant met jonge broccoliplanten besproeien.

Na dit intermezzo loop ik door tot ik in Stornara kom. Er staat een mooie kerk met een klokkentoren aan de overkant van de straat. Maar vooral opvallend aan dit plaatsje zijn de prachtige muurschilderingen. Op een hip terras drink ik koffie en reserveer via Booking een slaapplaats in Cerignola. Als ik het dorp uitloop passeer ik langs de weg alle kruiswegstatieën. De laatste, voorstellende de graflegging van Jezus, staat bij de ingang van de begraafplaats. Daarna zijn het alleen nog olijfbomen en wijngaarden. Na ca. 4 kom ik langs een echt vluchtelingenkamp. Ik weet niet wat ik zie. Ik geneer me om foto’s te maken maar doe het wel. Ik loop verder met een beeld op het netvlies van een jongetje bij een hut dat zijn moeder iets vraagt, maar zij kan het niet geven. Vervolgens twee uur lopen zonder variatie in de omgeving. Ik bereik voor 15.00 uur de stad Cerignola.

Een geel Fiatje rijd me voorbij, stopt en rijdt achteruit om naast me te stoppen. Een jongeman achter het stuur doet het raam open en vraagt of ik de Via Francigena loop. Als ik dat bevestig noemt hij de tochten die hij al gelopen heeft. Daarna drukt hij me iets in de handen. Het blijkt een kwart dubbeldikke pizza te zijn. Hij rijdt weg en ik roep nog Grazie maar hij is al verdwenen. Ik loop verder de stad in. Bij een bar ga ik buiten zitten met een biertje en eet een deel van de pizza die ik heb gekregen als lunch. Daarna loop ik naar de B&B en als ik daar binnenkom, kijk ik mijn ogen uit. Het is een combinatie van antiquariaat, museum en brocante en dat allemaal in een appartement op de 1ste verdieping. De jonge mensen die mij ontvangen zijn er trots op.

De kamer die ik krijg is ingericht als bibliotheek. Een deel van de boekenkast blijkt de deur naar de badkamer te zijn. Als ik van de verbazing ben bekomen ga ik douchen. Tegen 18.00 uur loop ik naar de Kathedraal. Naast deze mooie kerk sloegen de Romeinen hun graan al op. Ik maak snel wat foto’s want het wordt al voor 19,00 uur donker. Het wordt pas levendig na 20.00 uur, dan komt men op straat om te paraderen. Ik ga bij een pizzeria wat eten. Weer terug op de kamer schrijf ik wat en bekijk de route voor morgen.

Gelopen: Orta Nova – Cerignola 24, 05 km