Foggia-Orta Nova

Het is 8,00 uur als ik de deur uit ga. De regen is verdwenen. Voorzichtig komt de zon er door. In zuidelijke richting ga ik de stad uit. Ik passeer een elektronicazaak en ga er binnen vragen of ze een verbinding tussen camera en mobiel hebben. De man achter de toonbank pakt een kaartlezer en een kabel en verbindt die aan de mobiel. Dan gaat de sdcard in de lezer. Op de mobiel is niets zichtbaar. Dus het werkt niet. Ik neem mijn spullen en ga de winkel uit. Als ik een foto wil maken geeft de camera de melding dat de kaart een fout heeft. Niet meer te gebruiken. Terug naar de winkel waar de verkoper ook niets beters weet, dan een nieuwe kaart te gebruiken. Ik koop die en hoop dat ik thuis de kaart weer kan activeren. Er staan veel foto’s op.

Ik loop de betere buitenwijk door en verlaat Foggia. De route is niet bijzonder. Door vlak agrarisch gebied en langs een smalle asfaltweg met gaten en kuilen loop ik zonder onderbreking naar het Santuario. Om 13.00 uur kom ik er aan. In de kerk is een bruiloft geweest waardoor het er druk is. Bij de ingang van het geheel is een bar waar ik neerstrijk. De jonge vrouw achter de bar meldt dat het Casa del Pellegrino om 15.00 uur open gaat. Ik heb tijd om het uitgebreide complex te bekijken en foto’s te maken. Volgens overlevering verscheen Maria duizend jaar geleden aan een edelman en een boer. Pelgrims begonnen de plek daarna aan te doen en zo ontstond een Santuarium. Door de eeuwen raakte dat in verval. Midden 20ste eeuw blies Pater Orione het nieuw leven in en liet het huidige heiligdom bouwen (ontwerp arch.Vagnetti).

Als het 15.00 uur is meld ik mij bij de kerkingang. De man die voor de opvang van pelgrims verantwoordelijk is, maakt duidelijk dat vanwege Corona niemand wordt toegelaten. Ik baal dat me dat niet twee uur eerder is gezegd. Ik heb geen keus, ik moet gaan. Over een onverharde landweg loop ik ruim tweeënhalf uur en ben dan in Orta Nova. In een bar vraag ik naar een slaapplaats. Er is een B&B en daar loop ik heen. Het is in een chique pand. Ik bel aan maar krijg geen reactie. Na een tijdje bellen zonder succes besluit ik naar een hotel bij de snelweg te lopen. Daar kan ik gelukkig terecht. Na een warme douche en een uitgebreide maaltijd ben ik weer op orde en voel me goed. Ik ben wel bang dat de verscherpte Coronamaatregelen merkbaar zullen blijven.

Gelopen: Foggia – Orta Nova 32,33 km