Dag in Erfurt

Na een goede nachtrust ga ik naast mijn verblijf ontbijten in een klein zaakje Café Musti. Het is er druk. Daarna ga ik naar de Domplatz. Op een heuvel staan Domkerk en de St.Severi kerk naast elkaar. Op het grote marktplein is een bloemenfestijn gaande. Op een podium speelt een blaasband populaire Duitse muziek. Met elkaar een sfeervol geheel.

Ik klim omhoog en ga de Dom bekijken. Er zij veel bezoekers waaronder groepen met gidsen. Terwijl ik rondkijk maak ik wat foto’s. Vervolgens ga ik de naastgelegen kleinere St Severi kerk in. Deze is veel soberder maar toch ook Laat-Gotisch. Nadat ik even heb rondgekeken ga ik de lange trappen weer af. Ik loop een rondje markt en sta even stil bij de blaasmuziek. Daarna loop ik via de Marktstraat naar de Fischmarkt. Daar staan een paar mooie historische panden en ook het gemeentehuis. Door de smalle straten lopen regelmatig trams.

Opvallend is hoe de rivier Gera met verschillende stroompjes door de stad gaat. Langs één van die stroompjes loop ik naar de Barfusskirche. Van deze kerk staat nog een deel. De rest is plat gebombardeerd in de oorlog. Men laat het zo als statement tegen oorlog. Niet ver er vandaan is mijn kamer. Ik loop er heen om een jas weg te brengen. Daarna ga ik op het terras van een bakker aan een park zitten om te lunchen. Ik eet een omelet en neem ijs toe. Daarna ga ik door de stad op weg naar het Augustijnerklooster. Onderweg op het centrale plein Anger staan drie klassieke auto’s te pronken. Één er van is een rode Fiat uit 1925. Ik maak een praatje met de eigenaar en vervolg daarna mijn weg.

Martin Luther heeft in het Augustijnerklooster 6 jaar (1505-1511) schrijvend en prekend doorgebracht. Wanneer ik aankom is de kerk open. Nadat ik heb rondgekeken loop ik terug en maak een foto van zijn standbeeld bij de Kaufmanskirche. Op weg naar de kamer haal ik bij een supermarkt drinken, brood en fruit voor morgen onderweg. De boodschappen breng ik naar de kamer en ga dan op het terras van de hostel zitten schrijven. Om 18.30 uur ga ik net als gisteravond weer eten bij het Italiaans restaurant “Tartufo” om de hoek.