Dag in Vannes

Tegenover het Hotel de Ville ga ik ontbijten in koffiebar ‘Le Fournil de la Mairie’. Daarna loop ik naar de Kathedraal. Deze is gewijd aan Saint Paterne, de 2e Heilige van de zeven die ik op del Tro Breizh zal tegen komen.

De Kathedraal is Romaans van opzet maar op vele manieren aangepast. Ik schuif even aan bij een dienst die zonder voorganger aan de gang is. Daarna loop ik langs de kerk naar beneden door een smalle straat en ga de stadswallen (Ramparts) op. Ik heb zicht op een mooi geometrisch ingeplant park aan de voet van de wallen met uitzicht op een gebouw met een getoogde stalen gevel. Bijzonder genoeg voor een foto.

Dan loop ik weer omhoog en beland in de zaterdagmarkt. Het is er een gezellige drukte. Ook de terrassen zitten vol. Vanaf de markt loop ik de straat uit die bij de volle haven uitkomt. Dan begint het hard te regenen, ik vlucht een koffie paviljoen in. Nadat ik een Americano heb gedronken is het weer droog. In het volgende paviljoen op de havenkade is het Bureau du Tourisme. Daar ga ik vragen of er informatie is over de Tro Breizh. De vrouw achter de balie komt niet verder dan wat ik al op internet had gevonden.

Wanneer ik daarna terug loop naar de stad is er een vakbondsstaking aan de gang. Rode vakbondsvlaggen worden met veel kabaal gezwaaid. De politie begeleidt de actie. Ik loop vervolgens terug naar mijn hotel om wat te lunchen. Ik koop bij de InterMarche melk en pain au chocolat. Op de kamer ben ik vervolgens 2 uur bezigl om 3 nachten vooruit te boeken. Tevreden daarover loop ik terug naar de stad en ga naar het Musee des Beaux Arts.

Op de begane grond ia een expositie van het werk van de Bretonse schilder Jean Mingam 1927-1987. De ontwikkeling van figuratief naar abstract is goed te zien. Op de bovenverdieping van het historische pand is het werk van Geneviève Asse 1923-2021 te zien. Ook zij is oorspronkelijk Bretons maar wekte en exposeerde vooral in Parijs. De kenmerkende grijs blauwe doeken zijn geïnspireerd door de luchten en het water aan de Bretonse kust. Na het bekijken van een video over haar werk verlaat ik het museum.

Na nog wat rondgelopen te hebben in de stad, ga ik bij restaurant Maiso Henri dineren. Vooraf een mousse van 2 soorten vis, als hoofdgerecht een lasagne met kaas en groente en een dessert van mousse au chocolat als nagerecht. Als ik net klaar ben belt Mariette. Ik moet nog een half uur teruglopen en zeg dat ik zal terugbellen als ik op mijn kamer ben Als het zover is bellen we.