Heenreis naar Rome

Om 05:45 uur vertrekt ik met de trein uit Arnhem. Mariette heeft me naar het station gebracht en zwaait me uit. De trein brengt me nagenoeg leeg en met veel tussenstops naar Duisburg Hbf. Na een pauze van een half uur stap ik de ICE die om 07:49 vertrekt naar München. Het duurt ruim 5 uur voor we daar aankomen. Onderweg loopt een bediende door de trein waarbij wat besteld kan worden omdat de restauratiewagen vanwege Corona gesloten is. De aansluitende trein staat in München al klaar op een ander spoor. Als ik ben ingestapt, zoek ik de gereserveerde plaats en even later, om 13:33 uur, gaat de reis verder naar Bologna.

Al snel verschijnen de Alpen aan de horizon. Bij Kufstein passeren we de Duits-Oostenrijkse grens. Een paar uur rijden we door een zonovergoten berglandschap. Bij Jenbach gaan we door een tunnel. Een tiental minuten is er buiten niets te zien. Na de tunnel stopt de trein in Innsbrück. Er volgen daarna nog meer tunnels als we door de bergen van Tirol rijden. Op meerdere bergtoppen staan mooie witte kerkjes of kapellen blakende in de zon. Bij de Brenner staan we even stil voordat we Italië binnengaan. De autoweg A13 gaat over de Brennerpas maar de trein gaat er onderdoor middels een tunnel. Tegen 16:30 uur rijden we Italië binnen. De open grenzen bestaan in Europa gelukkig nog. Er is de hele dag niet naar mijn paspoort gevraagd. Via Bolzano, Trento en Verona ben ik om 20:15 in Bologna. Voor het laatste deel van de reis stap ik over op de trein naar Rome Termini. Dat is nog lastig want het station van Bologna wordt drastisch verbouwd. In de trein stel ik vast, dat alle kranten zijn gelezen, en buiten is het donker. Ik besteed de tijd om wat berichten te beantwoorden en mails te lezen. De nieuwe trein waar ik nu in zit, gaat met een hoge snelheid (249 km/h). Na een tussenstop in Florence gaat het rechtstreeks naar Rome waar ik om 23.00 uur aankom in station Termini.

Vlak bij het station heb ik een bed in Hostel Generator gereserveerd. Na wat zoeken vind ik het adres. Een jongeman ontvangt me hartelijk. Nadat ik de rugzak naar de kamer heb gebracht, ontspan ik nog even bij de bar met een biertje. Ik bel Mariette om te melden dat ik goed ben aangekomen en ga dan slapen.