Neufrankenroda – Eisenach

We ontbijten met de groep vrijwilligers. Daarna gaan we op pad. Eerst lopen we naar het grote kruis dat op het terrein staat en de omgeving domineert. Vervolgens lopen we onder een wolkenloze hemel het verharde pad af dat geleidelijk daalt.

Nadat we een snelweg over zijn gestoken komen we in het dorp Hastrungsfeld waar we naast de kerk een pauzeren. Vanaf hier gaat de route over een bergrug. Na de pauze beginnen we aan de klim, eerst nog geleidelijk maar daarna behoorlijk steil. Boven gekomen is het uitzicht prachtig. Over de kam lopen we naar de Tannhauser grot en de Venus grot. Beide figuren uit de opera van Wagner die zich hier afspeelt. Op bank met uitzicht pauzeren we om te lunchen.

Daarna dalen we tot we steil naar beneden gaan en uitkomen bij de in het dal gelegen spoor. Vervolgens lopen we naar Eisenach waar we rond 17.00 uur aankomen. Ons onderkomen is bij het Diakonissenmutterhaus in een 2 persoons kamer. Na een douche lopen we de stad in.

Bij een restaurant eet ik de populaire Thüringerbratwurst met puree en zuurkool. Na het eten maken we een wandeling naar de Georgenkirche. Hier preekte Luther. Niet ver van de kerk staat het Lutherhuis. Daar woonde en werkte Luther. We wandelen daarna naar het Bachhuis waar Bach geboren is. Er staat een modern museum naast. Na even terug te zijn gelopen naar de kamer, drinken we nog een bier. We overwegen morgen in Eisenach te blijven.